SUĐENJE ZA DOGAĐAJ KOD KNINA 1995.

21.10.2013. 21:05:33

21-10-2013- 21-03-01

"Izvještaj o zločinu u Gruborima diktirao mi je ratni zapovjednik Sačić"

Bivši zapovjednik Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko Josip Ćelić posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Grubori da je o ratnom zločinu u tom selu u okolici Knina 1995. pisao čak tri izvješća, od kojih mu je jedno diktirao ratni zapovjednik Željko Sačić koji je također bio osumnjičen za to nedjelo, ali je postupak protiv njega izdvojen. Svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu Čelić je kazao da je o akciji u Gruborima, za koje su optuženi bivši pripadnici ATJ Lučko Frano Drljo i Božo Krajina, prvo izvješće pisao prema onome što su mu prijavili zapovjednici grupa na terenu, drugo po Sačićevom diktatu, a treće po povratku u bazu u Lučkom. Kazao je da je prije nekoliko mjeseci u svojoj arhivi pronašao prvo izvješće na čijoj je poleđini Sačić dopisivao što treba promijeniti. U drugom izvješću, dodao je, nalaze se podaci koji su mu u to vrijeme bili potpuno nepoznati, poput imena poginulih. "Upisao sam ih po Sačićevom nalogu", ustvrdio je Ćelić kojega je sudsko vijeće obvezalo da taj dokaz dostavi sudu. Na suđenju za zločin u Gruborima svjedočio je i zapovjednik operacije "Oluja obruč" Zdravko Janjić koji je kazao da na terenu nije čuo pucnjavu, a tvrdio je i da je bila riječ o rutinskoj akciji, iako su mnogi svjedoci kazali da su čuli pucnjavu i detonacije. "Zašto ste poslali pripadnike elitne postrojbe da kilometar i pol prelaze livadom i za to vrijeme budu izloženi kao zečevi", pitao ga je sudac Zdravko Majerović, na što je Janjić odgovorio da takva mogućnost nije postojala jer su u akciji sudjelovali najelitniji specijalci. Za zločin u Gruborima, koji se dogodio uoči prolaska Vlaka slobode kojim je državni vrh nakon Oluje išao za Split, sudilo se i Igoru Beneti. No, on je u travnju 2011. pronađen obješen u šumi pored Otišića. Iako je policija izvijestila da je riječ o samoubojstvu, ratni zapovjednik ATJ Lučko Željko Sačić, koji je i sam bio osumnjičen u ovom slučaju, javno izrazio sumnju da je Beneta ubijen. Na sudu je kazao i da je čuo tko je odgovoran za zločin, ali da to ne može reći jer nema dokaza. Prije podizanja optužnice pod istragom za zločin u Gruborima bilo je više osoba, no državno odvjetništvo je zbog nedostatka dokaza odustalo od kaznenog progona Berislava Garića, a od suda je zatražilo da odvoji i dovrši postupak protiv Sačića kojega terete po zapovjednoj odgovornosti. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.