SUTRA U SABORU RASPRAVA O ZAKONU HRVATSKIH BRANITELJA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVA NJIHOVIH OBITELJI

16.03.2021. 10:34:00

Sutrašnjeg dana, 17. 03. 2021. s početkom u 09,30 sati, a što nam je potvrđeno od strane tajništva, započinje rasprava 

PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O HRVATSKIM BRANITELJIMA IZ DOMOVINSKOG RATA I ČLANOVIMA NJIHOVIH OBITELJI, prvo čitanje, P.Z. br. 122 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske. 

O tome se već očitovao Odbor za ratne veterane: 

Izvješće Odbora za ratne veterane o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, P.Z.br. 122

Odbor za ratne veterane Hrvatskoga sabora na svojoj 3. sjednici održanoj 10. ožujka 2021. godine razmotrio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela Vlada Republike Hrvatske svojim aktom od 04. ožujka 2021. godine.
Odbor je predmetni akt razmotrio u svojstvu matičnoga radnog tijela sukladno odredbi članka 91. Poslovnika Hrvatskoga sabora.
Prema riječima predstavnika predlagatelja potrebno je u temeljni zakon, koji je donesen prije tri godine, unijeti određena poboljšanja radi prilagođavanja potrebama korisnika. Prvenstveno je potrebno ubrzati postupak ostvarivanja statusa HRVI-a iz Domovinskog rata koji trenutno traje i preko dvije godine zbog normativnih i organizacijskih problema, isto tako potrebno je ubrzati i stambeno zbrinjavanje branitelja i stradalnika, omogućiti ostvarivanje svih prava iz mirovinskog osiguranja za hrvatske branitelje koji su status stekli nakon stupanja na snagu zakona odnosno ponovnog otvaranja roka za sjecanje statusa hrvatskog branitelja, omogućiti ostvarivanje naknade za nezaposlene i jednokratne novčane pomoći za sve socijalno ugrožene hrvatske branitelje, a potrebno je pojedine odredbe nomotehnički doraditi radi ujednačenog tumačenja i jasnoće. Za provedbu ovog Zakona potrebno je osigurati u razdjelu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kroz tri godine 45 milijuna kuna, a u razdjelu Ministarstva hrvatskih branitelja 8,4 milijuna kuna u tri godine.
U raspravi članovi Odbora uglavnom su podržali predložene izmjene i dopune kojima se otklanjaju problemi uočeni u provedbi važećeg zakona. Ovim Prijedlogom sigurno nisu otklonjeni svi problemi jer se mora voditi računa o financijskim mogućnostima države. Od primjedbi, prijedloga i mišljenja iznesenih u raspravi izvajamo sljedeće:
-    e-savjetovanje s javnošću je trebalo trajati 30 , a ne 15 dana kako bi što veći broj zainteresiranih mogao sudjelovati i pridonjeti svojim prijedlozima u savjetovanju,
-    problem usklađivanja osobne invalidnine za HRVI iz Domovinskog rata s rastom prosječne plaće svih zaposlenih u Republici Hrvatskoj, ubrzanje postupka za stjecanje prava na invalidsku mirovinu, ubrzati ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje za HRVI iz Domovinskog rata nižeg stupnja oštećenja organizma, prava pripadnika HVO-a treba proširiti dodatnim aneksom Ugovora s BiH kojim se rješavaju prava pripadnika HVO-a i članova njihovih obitelji,
-    umjesto osnivanja novih povjerenstava treba Zavod za vještačenje unaprijediti odnosno ojačati organizacijski i kadrovski čime bi profitirale i ostale kategorije osoba osobito iz područje socijalne skrbi, a sam postupak bi se ubrzao,
-    članke zakona koji propisuju pravo na prednost pri zapošljavanju pod jednakim uvjetima treba dodatno urediti tako da se pravo može konzumirati i kad se netko pozove na članak 22. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, prijava smrti hrvatskog branitelja radi ostvarivanja prava na troškove ukopa treba ići po službenoj dužnosti.

Nakon provedene rasprave Odbor je većinom glasova (6 glasova za i 4 suzdržana glasa) predložio Hrvatskom saboru donošenje sljedećeg 

                    z a k lj u č k a

1.    Prihvaća se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji,
2.    Sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja iznijeta u raspravi uputit će se predlagatelju radi izrade Konačnog prijedloga zakona.

Za svog izvijestitelja na sjednici Hrvatskoga sabora Odbor je odredio Josipa Đakića, predsjednika Odbora.

PREDSJEDNIK ODBORA 
                            Josip Đakić

Dok sam prijedlog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji možete pročitati OVDJE

CIJELU RASPRAVU  POKUŠATI ĆEMO PRENOSTITI (VIDEO) PUTEM NAŠE STRANICE

Također, najavljena je i rasprava o Zakonu o civilinim stradalnicima Domovinskog rata. No zbog bitnosti oba Zakona, vidjeti će se do kada i kako će trajati rasprava, jer isto tako za sutra je najavljena i rasprava o Zakona o turizmu. Postavlja se samo pitanje, tri obilata Zakona s osjetljivom tematikom, u jednom danu, je li to moguće ili je već sve unaprijed dogovoreno, ali u svakom slučaju sutra u Saboru moglo bi biti žestokih rasprava.
                      

 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: fah

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.