SUVERENISTIMA 15 MANDATA: Evo kako bi izgledao Sabor da se na njega preslikaju rezultati EU izbora

28.05.2019. 09:58:59

Rezultati netom završenih izbora za Europski parlament analizirali su se i u Temi dana HTV-a. Pritom je politički analitičar Ivica Relković iznio podatke kako bi izgledao Sabor da se na njega preliskaju rezultati europskih izbora Prema računici koju je napravio Relković, HDZ bi pao za 10 do 12 mandata, dok bi SDP ostao na istom kao i do sada, prenosi HRT. I Suverenisti i Mislav Kolakušić bi završili na 13 do 15 mandata i ne bi imali puno gubitka glasova. Zastupnički klub bi imala Marijana Petir sa 4 mandata. Amsterdamska koalicija bi imala 5 mandata – a svih pet bi bilo iz 8. izborne jedinice. Most bi završio sa 2 mandata (iz 9. i 10. izborne jedinice), a Božo Petrov i Miro Bulj bili bi jedini zastupnici Mosta. Govoreći o samim rezultatima izbora, Smiljana Leinert Novosel s Fakulteta političkih znanosti kazala je da je kod HDZ-a došlo do ‘čišćenja stranke’ od desnih dijelova i da sada više nalikuje CDU-u Angele Merkel, nego klasičnom HDZ-u. ‘HDZ se mora odlučiti kojim će se biračima obraćati, koga može obuhvatiti ovim programom’, poručila je. SDP je, kaže, potvrdio glasove svog biračkog tijela. ‘Davor Bernardić pobjedu može zahvaliti autogolom HDZ-a’, poručio je Relković, kazavši i kako Kopalova teorija o ‘crnom labudu ne drži vodu’. ‘HDZ i sam dao u kampanji naslutiti da su tog crnog labuda primjetili tjedan dana prije izbora kad su potpuno promijneili retoriku i krenuli u drugačiju kampanju’, poručio je. Puno lista oko praga, dodao je, jesu bile nepridvidljive, ali nisu bile ‘nevidiljive’. Kolakušića je Leinert Novosel usporedila sa balonom od sapunice. ‘Tu još nema sadržaja, vidimo čudne naznake da se bude i i ministar, premijer i predsjednik’, poručila je.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.