SVAKI DAN UMRE ŠEST BRANITELJA! ’95 posto preminulih su momci s prve crte!’

03.10.2015. 12:42:31

STRES STIGAO NA NAPLATU ŠOKANTNI REZULTATI STUDIJE: SVAKI DAN UMRE ŠEST BRANITELJA! ’95 posto preminulih su momci s prve crte!’ U razdoblju od 1998. do 2010. godine umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podacima iz 2011. godine, umrlo je 2.354 branitelja, dok je u 2012. godini preminulo 2.265 osoba, 416 ratnih vojnih invalida i 1.896 hrvatskih branitelja. Sve ukupno oko 30.000 branitelja. Alarmantni podaci dolaze iz studije za “Praćenja smrtnosti i pobola hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata“. Oni kazuju kako je prošle godine svaki dan umrlo šest branitelja. Prijevremena smrt, smanjenje mirovina, loš Zakon o pravima hrvatskih branitelja, stambeno zbrinjavanje, samo su neki od problema koje muče braniteljsku populaciju. Zbog svega toga, branitelji će sami sebe etiketirati ‘zaboravljenom’ populacijom, doznajemo iz vrlo detaljne priče objavljene na Šibenskom portalu: – Sramotno je da je kad branitelj oboli od raka prepušten sam sebi, a studija je dokazala da je za takve dijagnoze kriv ratni stres. Branitelji u takvim situacijama dižu kredite, zadužuju se, i utapaju se još veće u probleme. Zašto se ništa nije poduzelo? Moje mišljenje je da Vladi RH ne odgovara  javno priznanje da je rat kriv za povećanu smrtnost branitelja, jer bi onda sve udovice koje su zbog teških dijagnoza sahranile svoje supruge zahtijevale ispunjenje svojih prava – kazao je Tomislav Čolak, predsjednik šibensko-kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik. Prema objavljenim rezultatima studije, u razdoblju od 1998. do 2010. godine umrlo je 24 tisuće hrvatskih branitelja. Prema službenim podacima iz 2011. godine, umrlo je 2.354 branitelja, dok je u 2012. godini preminulo 2.265 osoba, 416 ratnih vojnih invalida i 1.896 hrvatskih branitelja. Sve ukupno oko 30.000 branitelja. Uzroci smrti najčešće su tumori, samoubojstva, bolesti srca i cirkulacijskog sustava, posljedice ozljeda i trovanja, te bolesti probavnog sustava. – Ako biste išli provjeravati tko su ti ljudi koji su preminuli, vidjet će te da su u 95 posto slučajeva to bili momci s prve linije fronte… Žalosno je da nitko ne vodi brigu o osobama koje su izvojevale pobjedu u Domovinskom ratu. Pitam ja vas zašto se krije broj suicida među braniteljima – kaže Branko Smrček, čelnik županijske Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a. Političarima poručuje neka se sjete da su branitelji ti koji su im omogućili dobre ‘fotelje’ i moli ih da napokon počnu rješavati braniteljske probleme, a ne da se, kao i obično, sjete braniteljske populacije za vrijeme lokalnih ili parlamentarnih izbora. I Čolaka i Smrčeka smeta činjenica što nije riješen problem registra branitelja, a čitav taj slučaj ‘Registar’ nazivaju predizbornom obmanom. Izvorni članak možete pročitati ovdje.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.