Švedska, Nizozemska, Norveška, Danska i Irska ukidaju sve mjere – vraća li se Europa starom životu?

26.09.2021. 09:36:00

Važno je istaknuti da mjere ukidaju države koje nemaju najveći postotak cijepljenih u Europi. Veći postotak cijepljenih s dvije doze imaju od ovih pet država koje ukidaju mjere: Portugal, Španjolska, Island i Malta.

Švedska je cijepila svega 63% stanovništva s dvije doze, a više cijepljenih od Švedske imaju države koje ne ukidaju mjere kao: Belgija, Njemačka, Italija i Francuska, kao i Velika Britanija koja je ranije ukinula mjere što možete vidjeti ovdje. 

Danska, Švedska, Nizozemska i Irska ukidaju skoro sve mjere u borbi protiv pandemije, a povratak Europe „na stare postavke” – odnosno slobodan život kao prije pandemije – više nije samo san, bar ne za cijepljene građane.

Danska je kao prva država Europske unije ukinula sve restrikcije i vratila se u „normalnost“. Za odlazak na koncert ili u teretanu više nisu potrebni ni maska, kao ni dokaz o cijepljenju. Još krajem kolovoza danski je ministar zdravstva Magnus Heunicke izjavio kako se COVID više ne smatra „društveno kritičnom bolešću“, temeljeći tu ocjenu na visokoj procijepljenosti stanovništva, te niskoj incidenciji ozbiljnih i smrtnih slučajeva uzrokovanih ovom bolešću.

Cijepljeni građani u Nizozemskoj će od 25. rujna moći živjeti slobodno, bez održavanja socijalne distance. To znači kako će restorani i ugostiteljski objekti moći ponovo raditi punim kapacitetom, no na njih će se primjenjivati sustav korona-propusnica. Isti će se sustav primjenjivati i za događanja poput koncerata, festivala i sportskih natjecanja, te za kina i kazališta za sve posjetitelje starije od 13 godina, bez obzira radi li se o događanju u zatvorenom ili na otvorenom. Nošenje maske ostaje obavezno u zračnim lukama i u sredstvima javnoga prijevoza. Što se rada od kuće tiče, preporuka u Nizozemskoj sada glasi: radite od kuće ako možete, idite u ured ako morate.

Švedska, koja je tijekom pandemije imala najblaže mjere, od 29. rujna implementira 4. fazu vladinog plana i ukida sva ograničenja javnih i privatnih okupljanja, kao i preporuku za rad od kuće. Visoka stopa procijepljenosti stanovništva najvažniji je preduvjet za ukidanje svih mjera (kao i Danska građani neće trebati covid propusnice, već samo preporuke op.), navode iz švedskog Zavoda za javno zdravstvo.

I u Irskoj najavljuju ukidanje mjera od 22. listopada. Mjere koje će biti ukinute uključuju obvezu socijalne distance, ograničenje broja posjetitelja na događanjima i privatnim okupljanjima, ograničenja za vjerske i civilne ceremonije, kao i zahtjeve za dokazom o imunitetu kao preduvjetu za prisustvovanje događanjima i aktivnostima. Za ulazak u restoran, pub ili drugi zatvoreni prostor više neće biti potrebno imati COVID-potvrdu, a maske će biti obavezne samo u sredstvima javnoga prijevoza, trgovinama i zdravstvenim ustanovama.

I Norveška će ukinuti sve restriktivne mjere uvedene zbog pandemije koronavirusa, objavila je vlada. “Prošao je 561 dan otkada smo uveli najstrože mjere u Norveškoj u mirnodopskom razdoblju. Sada je vrijeme da se vratimo normalnom životu”, rekla je premijerka Erna Solberg, piše slobodnaevropa.org

Mjere će biti ukinute u 16 sati poslijepodne u subotu 25. rujna, dodala je.

Napuštanje mjera fizičke distance omogućiti će sportskim i kulturnim institucijama da se vrate punom kapacitetu, a kao i prije raditi će i restorani i noćni klubovi.

“Ukratko, možemo živjeti kao prije”, poručila je Solberg. 

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Narod.hr/Foto: Depositphotos

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.