Svi troškovi Stjepana Mesića: Lijepo je biti doživotni bivši

23.03.2015. 20:13:49

Mesić ima pravo na ured bivšeg predsjednika na trošak poreznih obveznika. Ukupno je u pet godina na njegovo funkcioniranje potrošeno 3,9 milijuna kuna Bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću platili smo u pet godina gotovo 330.000 kuna na putovanja, reprezentaciju 216.000, a više od pola milijuna kuna je potrošio na razne intelektualne usluge poput savjetovanja ili studija. Stjepan Mesić ima pravo na ured bivšeg predsjednika na trošak poreznih obveznika. Ukupno je u pet godina na njegovo funkcioniranje potrošeno 3,9 milijuna kuna. Detaljan pregled troškova objavila je Vlada u svom odgovoru saborskom zastupniku Ivanu Šimunoviću iz stranke HSP Ante Starčević. Međutim, iako je zastupnik pitao Vladu da mu odgovori koja je točno funkcija i uloga ureda bivšeg predsjednika, na to naizgled jednostavno pitanje odgovor nije dobio. Vlada se samo pozvala da je takav zakon, da bivši predsjednik ima pravo na dva službenika, vozača i osobni automobil. - Nisam iznenađen da nisam dobio odgovor na to pitanje jer nitko i ne zna koja je to uloga ureda bivšeg predsjednika. Htio sam pokazati da bi se gotovo četiri milijuna kuna mogla bolje upotrijebiti u vremenu krize. Nismo vidjeli da je bivši predsjednik nešto napravio za državu i opravdao trošak - kaže Šimunović. Mesić, inače, ne prima plaću nego samo mirovinu. Stoluje u državnom uredu u Grškovićevoj. Na uredski materijal je, primjerice, u pet godina potrošio gotovo 134.000, a na promidžbu 127.000 kuna. Telefon, pošta i prijevoz stajali su više od pola milijuna kuna porezne obveznike. Samo Mesić ima doživotno pravo na ured. Da je bivši predsjednik Ivo Josipović također htio ured, mogao bi ga koristiti samo pet godina. Mesić je inače isticao da je njegova dužnost da svojim poznanstvima i autoritetom radi za dobrobit zemlje. Trošak: 3,9 milijuna kuna u pet godina je potrošio Stjepan Mesić i do kraja života plaćat će njegov ured Sve pomalo: 2,6 milijuna kuna otišlo je za režije, putovanja, intelektualne usluge, promidžbu, reprezentaciju... Zaposleni: 1,1 milijun kuna potrošeno je na zaposlene. Ima pravo na dva službenika i vozača, plaća i prekovremene.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.