SVI ŽELE ZNATI ŠTO ĆE BITI S INFLACIJOM SLJEDEĆE GODINE: Puno toga ovisi o plinu i struji, a evo što kažu prognoze HNB-a

17.12.2021. 09:41:00

Glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić je gostujući u emisiji U mreži prvog HTV-a izjavio kako smo u ovu godinu ušli praktički s negativnom inflacijom, a završavamo sa stopom inflacije koja bi sad već mogla biti 4 posto.

Kaže kako očekuje preokret tog trenda i smanjenje inflacije početkom iduće godine jer je polovica inflacije koju imam bila rezultat poskupljenja cijene nafte koja je za vrijeme pandemije bila jako jeftina, ali sada je jako poskupjela.

Očekuje se da ta cijena ne bi trebala više rasti, već bi se trebala i smanjiti.

Šošić naglašava kako je projekcija izložena negativnim rizicima kao što je povećanje cijene plina na svjetskim tržištima, koja se u Hrvatskoj nije mijenjala.

Podaci izgledaju bolje nego što jesu

U HNB-u su napravili projekciju da bi u slučaju povišenja cijene plina za 10 posto i struje za 10 posto to na godišnjoj razini trebalo povećati inflaciju do 3 posto.

Ekonomski analitičar Damir Novotny je naglasio da je jako teško prognozirati inflaciju u ovako turbulentnim vremenima, kada su ekonomske aktivnosti bile blokirane s mnogo strana 2020. pa su se naglo otvorile i kao posljedica tog poremećaja došlo je do rasta cijena.

Ističe kako misli da nafta neće nastaviti s rastom jer je poizvodnja nafte veća od potrošnje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever smatra da, kada statistika pokazuje neke stvari, one izgledaju ružičastije nego što je stvarnost kada je riječ o potrošnji kućanstva jer statistika pokazuje da su plaće rasle više i brže nego što je rasla inflacija, a građani vide da im je taj udar znatno jači nego što je to pokrio rast plaća. 

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: Pixabay

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.