Svjedok vremena za kojeg ne znate: 'Snimao sam Gotovinin 'briefing' u Kninu. Tko ga je tada slušao, zna pravu istinu...'

28.01.2014. 20:08:20

petar-malbasa

Petar Malbaša, osoba koja posjeduje vrhunske, autentične i vjerodostojne snimke, otvorit će stranicu na kojoj će se jasno moći vidjeti što se, kada, kako i kome događalo. Bit će to prava poslastica za ljubitelje istine koji su je svih ovih godina dobivali na kapaljku. Iako Malbaša vjerojatno neće za svoj rad od države dobiti ni lipe, mogao bi postati ozbiljna konkurencija Documenti jer iako neposjeduje novac, ima nešto drugo – svjedoka vremena koji će iz prve ruke kazivati o onome što je vidio i zabilježio kamerom tih krvavih 90-tih. Hrvatska je nedovoljno upoznata s Petrom Malbašom, braniteljem koji je svih pet godina po stratištima hodao s kamerom u ruci i bilježio istine od kojih mnoge nikada nisu ugledale danje svijetlo. Ovaj vrsni ratni snimatelj koji je ugovorom bio vezan za HRT, svjedok je jednog bolnog, prošlog vremena, no razočarano tvrdi da je i ovo sadašnje gotovo jednako bolno. Zašto Petar Malbaša, osoba koja je ovjekovječila čuveni Gotovinin 'briefing' koji je generalu itekako išao u korist, osoba koja je snimila dolazak Franje Tuđmana na Kninsku tvrđavu, osoba koja je kamerom ulovila priznanje Ratka Mladića kad je tvrdio da je "osobno minirao Maslenički most i branu na Peruči", zašto dakle ta osoba danas tvrdi da beskrajno voli Hrvatsku, ali ovu i ovakvu – ne.

- Teško je osobi koja je iz prve ruke svjedočila značajnim momentima i, na neki način, kreiranju povijesti, ostati hladan kad vidi kako se ta događanja prezentiraju danas. Potaknut tekstovima o zabranjenim filmovima o Gotovini, odlučio sam javno kazati da HRT, za koji sam godinama radio, i mene drži u nemilosti. Moj dokumentarni film 'Istinom do pobjede' odbili su otkupiti pa sam im ja rekao 'evo vam ga besplatno, nije mi do zarade ni samopromocije. Do istine mi je.' Učinili su sve da ga ne objave, iako je riječ o vrsnim, autentičnim snimkama koje jasno pokazuju što se tada događalo. Gordana Mrđen mi je čak rekla da ima neki sporan dio u ugovoru, pa da zato meni, svom snimatelju, ne mogu odobriti emitiranje. To je, naravno, bilo smiješno. Smiješnije od toga bila je samo odluka da se taj film ipak pusti i uistinu, prikazali su ga... Ali u 15 sati i bez najave u programu stvarno ne znam koliko ga je ljudi moglo pogledati – priča Malbaša. Film "Istinom do pobjede", Petar Malbaša snimio je materijalom prikupljenom u ratu, a za snimanje ga je motivirala razočaravajuća prvostupanjska presuda generalima. Film jasno priča o, kako kaže naš sugovornik "onome što su nam činili naši susjedi", pokazuje branu Peruču koja leti u zrak i Mladića koji se hvali kako on osobno minira, ukratko, pokazuje stvari točno onako kako su se i dogodile. Nije ovo jedino razočarenje koje je ovaj ratni snimatelj, ali i režiser i scenarista, doživio od "javne, nacionalne televizije".

- HRT me je prije nekoliko godina pozvala na obljetnicu obilježavanja vojno-redarstvene operacije Oluja. Imali su "neku rupu" od petnaestak minuta koju je trebalo popuniti, pa su se sjetili mene, i to samo dan prije, u 23 sata. I zaista, pojavio sam se tamo i dao kratak intervju koji se nikome nije svidio. Nisu mogli ništa jer se išlo uživo, ali ako danas uđete u arhivu HRT-a koja uistinu sve čuva, moga intervjua – nema! To me ni ne čudi, jer sam tada pod navalom emocija rekao kako bi ovdje trebao stajati Ante Gotovina. Znao sam kakav je to čovjek i bio sam ogorčen što obilježavamo Oluju, a on je u zatvoru kao najveći kriminalac. Istovremeno sam u tom svom intervjuu prozvao Documentu i Vesnu Teršelič te silne milijune koje troši kako bi "arhivirala, dokazala i suočila s prošlošću". Teršelička je odmah, po mojim saznanjima, nazvala sve koje je mogla nazvati i moj intervju je povučen iz arhive – tvrdi ovaj poznati ratni snimatelj koji usput napominje kako je Documenta do sad utukla oko 15 milijuna u svoja "istraživanja", a od svega najmanje istražuje zločine nad Hrvatima. S druge strane, on kao svjedok vremena koji je najbliže istini i koji raspolaže zavidnom arhivskom građom, ne smatra se prikladnim za obavljanje posla koji obavlja Documenta.

- Godinama sam na burzi, silne godine ratnog terena nisu mi donijele ništa, ali to nije ni važno. Planiram otvoriti svoju stranicu na kojoj ću prikazati silne zapise koji mogu dobro poslužiti pri otkrivanju i procesuiranju ratnih zločina. Nešto slično što radi Documenta, samo što će biti za Hrvate. Pri izrade ove stranice pomoći će mi naši iseljenici iz Australije – planira Petar Malbaša.

Malbaša je razočaran činjenicom da se njegovi filmovi ne uvažavaju dok HRT snima film o Gotovini, a zna se kako o njemu misle. Smatra to licemjernim i ukazuje na arhivu HRT-a koja je krcata inkriminirajućim snimkama na kojima se vidi kako se o Gotovini, kad mu je bilo najteže, izvještavalo. Ukazuje i na Sašu Kosanovića o kojem se sve zna, a koji je ostao u sustavu HRT-a i snima film o logorašima.

- Svi se sada žele okoristiti Gotovinom, svi ga mole za suradnju, ali on ih sve redom odbija. On je jednostavno vojnik, ne da se reklamirati. Tako je i mene odbio kad sam prilikom oslobođenja Knina snimao Ademija, Koradea i još neke generale. Prišao sam mu kamerom i tražio neki komentar, ali on je samo hladno rekao: 'Ne'. Ipak, drugi dan sam imao tu sreću biti na sastanku u Kninu i snimiti ga na onom poznatom 'briefingu' gdje on "rešeta" generale i ljuti se na kaos u gradu. Kakav čovjek! Trebali ste tamo biti i to doživjeti, tu srčanost, ljutnju, ali i odgovornost. Svi su ga bespogovorno slušali, a on je svojim stavom zauzeo cijelu prostoriju. Možete misliti kako mi je bilo kad su ga osudili. Znao sam da nije želio barbarstvo, on je čist vojnik koji igra po pravilima. Sada ga svi "vole". Ali, on nije glup, klonio se svega. Ja ga znam, sreli smo se desetak puta otkako se vratio i svaki put se bez puno riječi izljubimo. Zločesti smo prema tom čovjeku, svi ga samo pitaju o politici, njegovom angažmanu, svi bi snimali filmove, a malo tko ga je kao čovjeka upitao kako su mu svu tu golgotu prošla djeca, kako se on privikao na slobodu, pa godinama je čamio u sobici, nitko ga za zdravlje ne pita... Ali, ponavljam, sve on to zna. Zato je postao zatvoren, okrenuo se sebi i uživa u životu – priča Malbaša o odnosu s Gotovinom prema kojem ne skriva poštovanje.

Petar Malbaša, osoba koja posjeduje vrhunske, autentične i vjerodostojne snimke, otvorit će stranicu na kojoj će se jasno moći vidjeti što se, kada, kako i kome događalo. Bit će to prava poslastica za ljubitelje istine koji su je svih ovih godina dobivali na kapaljku. Iako Malbaša vjerojatno neće za svoj rad od države dobiti ni lipe, mogao bi postati ozbiljna konkurencija Documenti jer iako neposjeduje novac, ima nešto drugo – svjedoka vremena koji će iz prve ruke kazivati o onome što je vidio i zabilježio kamerom tih krvavih 90-tih.

Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.