Svjetski dan zdravstvene zaštite

20.10.2021. 09:58:00

Donositi odluke o zdravstvenoj skrbi, razumjeti jasno što djeluje na poboljšanje zdravlja, kao i ono što ne djeluje ili može biti štetno, oduvijek je bilo vrlo važno. No, danas je možda važnije no ikad. 

U srijedu 20. 10. 2021. obilježava se Svjetski dan zdravstvene zaštite utemeljene na dokazima (https://worldebhcday.org/2021-campaign). Sedam vodećih svjetskih organizacija usmjerenih ka promicanju medicine utemeljene na dokazima, među kojima je i Cochrane, priključilo se ovogodišnjoj kampanji čija je glavna tema Infodemija u pandemiji. 

Cilj kampanje, koju podupire i Svjetska zdravstvena organizacija (World Health Organisation, WHO), je ukazati na važnost osiguravanja dostupnosti, transparentnosti i razumijevanja najboljih dokaza koji bi pomogli u donošenju ispravnih odluka s ciljem unaprjeđenja zdravlja i otklanjanju medicinskih problema.

Pandemija bolesti COVID-19 stvorila je veliki pritisak na zdravstvene sustave diljem svijeta i brzi odgovor globalne zajednice bio je ključan. Međutim, kao nikada prije, uz taj proces dogodila se i eksponencijalna proizvodnja raznih vrsta podataka koji su pridonijeli stvaranju globalne infodemije.

Infodemiju karakterizira pretjerana količina informacija i dezinformacija koje se poput požara šire svjetskim medijima i društvenim mrežama, izazivaju zbunjenost, a nerijetko i ponašanja koja mogu rezultirati nepovjerenjem u zdravstvene autoritete. Tih informacija često ima toliko da ih osoba u svakodnevnom životu ne može popratiti, integrirati i kritički procijeniti, a to je ponekad teško i samim znanstvenicima.

Borba protiv infodemije koja prati pandemiju COVIDA-19 rangirana je visoko na popisu globalnih zdravstvenih pitanja koja se tiču Svjetske zdravstvene organizacije danas, ali i u budućnosti.

Cochrane je odgovorio ovome pozivu osiguravajući transparentnost, razumljivost i dostupnost znanstvenih podataka kroz izradu sustavnih pregleda vezanih za teme COVID-19, jasnih i jednostavnih sažetaka relevantnih istraživanja te ažuriranjem njihovih nalaza, promičući tako znanstvenu pismenost.

Hrvatski Cochrane (HC) pridružio se i ove godine međunarodnoj kampanji i obilježit će ovogodišnji Dan zdravstvene skrbi utemeljene na dokazima aktivnim sudjelovanjem u medijskoj kampanji i promicanjem zdravstvene pismenosti. Naime, HC je dio međunarodnoga projekta pod nazivom Informed Health Choices čiji je cilj osnaživanje kritičkoga pristupa prema zdravstvenim tvrdnjama. HC će u ovogodišnjoj kampanji pripremiti i dijeliti edukativne materijale namijenjene djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta, ali i općoj populaciji, svojevrsne vodiče za lakše razumijevanje zdravstvenih tvrdnji te odgovorno i samouvjereno odlučivanje o pitanjima koja se tiču zdravlja. Materijali su posebno prilagođeni različitim uzrastima.

Kritički pristup pozadini informacija o zdravlju važan je jer se može primijeniti i na druge aspekte života, a danas se smatra vještinom koju treba gajiti i razvijati.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: gs/Foto: Depositphotos

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.