SWAMBO: Premijer će potpisati smjenu šefa SOA-e, Lozančićev nasljednik već je određen

07.02.2016. 19:11:22

ODLUKA predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da razriješi dužnosti ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije Dragana Lozančića te predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost Ivicu Panenića, pokrenula je lavinu reakcija. No, govori se samo o Lozančiću, Panenića nitko ne spominje jer je Panenić Josipovićev a Lozančić Milanovićev kadar. Iako je Lozančić već smijenjen razrješenje treba supotpisati i premijer Tihomir Orešković. Kako to nije učinio jučer, nego odgodio za idući tjedan, pojavila su se nagađanja o prvom nesuglasju Pantovčaka i Banskih dvora. No, u uvjetima kad šef tajne službe ne uživa povjerenje Predsjednice, realno je očekivati kako će i premijer pristati na smjenu Lozančića jer Banski dvori nemaju razloga otvarati političku frontu s Pantovčakom.  Neslužbeno smo saznali da se za ponedjeljak očekuje Lozančićeva ostavka, a ako je premijer Orešković ne dobije odlučio je potpisati njegovu smjenu Za premijera mnogo će veći test biti izbor Lozančićeva nasljednika. Prilikom pregovora o sastavljanju nove vlade Most je zahtijevao da njima pripadne nadzor nad tajnim službama i MUP-om, a istu ambiciju ima i Domoljubna koalicija koja je već popustila u izboru ministra unutarnjih poslova. S druge strane, u Uredu predsjednice odluku ne žele dodatno obrazlagati. Ponavljaju kako je sve učinjeno prema Zakonu, a veliki medijski interes za ovu temu pripisuju javnom pritisku SDP-a i mobiliziciji svih Milanovićevih poluga da sačuvaju Lozančića u strahu što bi sve moglo isplivati nakon Lozančićeva odlaska s mjesta šefa SOA-e. Redovito se pri tome spominje i šef kabineta ravnatelja SOA-e Davora Franića kojega poznavatelji odnosa u obavještajnoj zajednici smatraju velikim teretom i najvećom smutnjom obavještajnog sustava Hrvatske. Franić zaslužuje poseban osvrt, a posebno njegovi pseudonimi ispod tekstova na novinskim portalima sumnjive vjerodostojnosti. Razrješenje prvog čovjeka obavještajne zajednice na Facebooku je komentirao i prvi potpredsjednik Vlade i čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. “Zakon je, poručuje, s razlogom odredio da u slučaju imenovanja ili razrješenja ravnatelja SOA-e odluku supotpisuju predsjednici Republike i Vlade. Predsjednica je svoju odluku donijela i to moramo poštovati. Poštujmo i pravo premijera da donese vlastitu odluku”, napisao je Karamarko.

[POŠTUJMO DIJALOG I DIOBU VLASTI] Zakon je s razlogom predvidio da u slučaju imenovanja ili razrješenja ravnatelja SOA-e...

Posted by Tomislav Karamarko on 6. veljača 2016
Prvi čovjek Mosta i potpredsjednik Vlade Božo Petrov smatra da nema razloga za Lozančićevu smjenu. Cjelokupnu situaciju vezanu za smjenu ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije, ali i neprihvaćanje Ranka Ostojića za predsjednika saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, komentirao je šef oporbe Zoran Milanović. Poručuje da je Ostojić njihov kandidat i da drugoga neće predložiti, a Zakon određuje da je na čelu tog odbora najjača opozicijska stranka – dakle SDP. Smjenu Lozančića smatra protuzakonitom jer mu krivnja nije dokazana. Neslužbeno smo saznali da je Lozančićev savjetnik već određen, spomenuto je i njegovo ime, a budući da nemamo službenu potvrdu navedimo da je riječ o pripadniku obavještajne zajednice koji dolazi iz Dalmacije. Podsjetimo da je hrvatska Predsjednica još dok je radila u NATO savezu dobila nadimak SWAMBO (She who always must be obeyed – ona koju se uvijek mora slušati).

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.