Timošenko: Spasit ću Ukrajinu, a onda ću posjetiti dragu Hrvatsku

24.02.2014. 15:27:48

b5c54cd53f6c462254efec28da61606c

Jakov Sedlar, redatelj predstave “Julija”, razgovarao je s političkom lidericom Ukrajine

Hrvatski redatelj Jakov Sedlar i prijatelj trenutačno najpoznatije ukrajinske obitelji, obitelji Timošenko, i sam je impresioniran sretnim raspletom koji će opet ujediniti političkim diktatom razdvojenu obitelj. Julija je iz zatvorske bolnice izašla u kolicima, ali slobodna. Sedlar se baš bio vratio iz New Yorka, u kojem je promovirao predstavu o Juliji, za koju je Hrvoje Hitrec napisao tekst “Julija”, koji je 24 puta odigran na festivalu u Edinburghu. U nedjelju ujutro Sedlaru je zazvonio mobitel i vidio da ga zove Julijina kći Evgenija (nadimak Ženja). No, doživio je iznenađenje, javila mu se Julija:

Gotova je diktatura – Ženjaaaaa, jutro! – Jakove, Julija je, kada dolaziš u Kijev?! – Julija!!! Živjela Ukrajina! – Živjela Ukrajina! – počeo je razgovor. Juliju Timošenko zanimalo je kako je prošla predstava o njoj u New Yorku, a Sedlar joj je objasnio da je publika sjajno primila i tekst i glumu i predstavu. “Posebno im se svidjelo što si prikazana kao normalna osoba s ljudskim problemima, a ne samo kao heroina”, upoznao ju je Sedlar s novostima. No, razgovor se brzo prebacio na stanje u kojem se nalazi ukrajinska, opet politička liderica. Na pitanje kako se osjeća, Julija je odgovorila: “Sretna sam jer je diktatura otjerana, to je najvažnije”. – Kako ti je zdravlje – slijedilo je novo pitanje. – Znaš koliko imam problema s kralježnicom. Teško hodam, ali bit će bolje. Boli me, ali puno je posla preda mnom. Zemlja je u kaosu. Sedlar ju je potom pitao hoće li se barem sada malo odmoriti? – Posljednji sam put bila na odmoru 2007.! Kakav odmor, jutros sam zaspala oko četiri ujutro, ali u ovakvim situacijama i dva sata sna su dovoljna. Sedlar je potom pitao Juliju gdje je njezin progonitelj Janukovič, a ona odgovorila: – Važno da nije tamo gdje je bio do jučer! Prenio joj je i pitanje Večernjeg lista o njezinim prioritetima nakon oslobađanja: – Pozdravljam Hrvate i Hrvatsku, to je zemlja koju volim jer imamo tako sličnu povijest, zemlja koju želim posjetiti. Prioritet mi je da se Ukrajina ne razdvaja, da ostane cjelovita država, to je važno kako za Ukrajince tako i za Europu – odazvala se i odgovorila za Večernji list ukrajinska heroina. Potom je Sedlara zamolila da pozdravi pisca i mlade glumce iz predstave o njoj i pozvala ih da svakako dođu i Kijev odigrati predstavu, koja će se igrati i na newyorškom Off Broadwayu. Sedlar je Juliju upoznao još 2007., a snimio je o njoj dva dokumentarca “Julija” (2008., zajedno sa sinom Dominikom) i “Tko želi ubiti Juliju Timošenko” (2012.), nakon kojega su mu poručili da bi bilo pametnije da više ne dolazi u Ukrajinu. Muž mrzi politiku Nakon razgovora s njom i sa Ženjom, nazvao je i Julijina supruga Oleksandra u Prag. On se već u nedjelju uputio u Kijev. – Rekao mi je da jedva čeka ponovno večerati u svojoj kući, sa ženom i kćeri, koje obožava. Bit će to nakon gotovo tri godine razdvojenosti! Ponovio mi je da i dalje mrzi politiku. No, kako mnogo više voli svoju ženu nego što ne voli politiku, on će i dalje podnositi suprugin politički angažman i borbu za bolju Ukrajinu – prepričava Sedlar razgovor s Julijinim suprugom. Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.