Tisuće stanovnika BiH trebat će vize za ulazak u Hrvatsku

27.05.2013. 14:48:36

Više od stotinu tisuća građana BiH moglo bi od 1. srpnja biti prisiljeno vaditi vize za putovanje u Hrvatsku, ne naprave li dotad biometrijske putovnice.

Vizni režim mijenja se nakon što Hrvatska uđe u EU. Iako nije potvrđeno, vrlo je izvjesno da će biti ukinuta mogućnost prelaska granice između BiH i Hrvatske s osobnom iskaznicom. O tome odlučuju članice EU, a ne više samo Hrvatska i BiH, a odluka bi trebala biti donesena početkom lipnja. Posljednjih dana, otkako je najavljena promjena režima prelaska granice Hrvatske i BiH od 1. srpnja, udvostručen je broj zahtjeva za biometrijskim putovnicama u BiH. Lejla Trivun, glasnogovornica MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, kazala je za Al Jazeeru kako je u toj županiji broj zahtjeva s tisuću i pol povećan na tri tisuće.

Problem i oko malograničnog prometa

Prema podacima Agencije za identifikacijske dokumente, evidencije i razmjenu podataka BiH, čak oko 115.000 državljana BiH još nije izvadilo biometrijsku putovnicu. Ne stignu li u sljedećih četrdesetak dana dobiti primjerene dokumente, svi će ti ljudi morati vaditi vizu budu li htjeli u Hrvatsku ili ostale članice EU, piše Novi list. Još nije riješen ni problem malograničnoga prometa za državljane obje države koji žive uz granicu. Hrvatska je počela izdavati malogranične propusnice, no u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova doznaje se kako ima problema s ljudima koji žive u malograničnom području, a prebivalište im je prijavljeno izvan njega. Oni će prebivalište morati i službeno prijaviti unutar malograničnoga područja od pet kilometara od granice, kako bi mogli ostvariti pravo na malogranične propusnice. T.J.|Novi list Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.