Titov sin desetljećima bespravno koristi vilu u Samoboru, prijeti mu kazna od milijun kn

10.10.2017. 10:53:24

Desetljećima se državnim nekretninama u Samoboru, nekadašnjom Titovom vilom i zemljištem od 35 tisuća četvornih metara s voćnjacima i vinogradima, koristi Aleksandar Broz, sin Josipa Broza Tita.  Kako piše HRT, Aleksandar Broz nema pravnog uporišta za korištenje tog posjeda jer je od travnja 1998.  u državnom vlasništvu. Alaksandar Broz javno laže Novinarki HRT-a Aleksandar Broz je kazao  da nikad iz tog posjeda nije izašao, da ga nitko nije pozvao da to učini, ali kaže da na da su vila i voćnjak vlasništvo države. Iako tvrdi da ga u posljednjih 20-ak godina nitko nije pozvao da tu nekretninu preda i vrati državi, predočen je dokument  iz koge se vidi da je Državno pravobraniteljstvo iz 2000. godine pozvalo je Aleksandra Broza da u roku od 30 dana preda državi sve nekretnine u Samoboru. On to nije učinio, a u srpnju 2001. godine Račanova vlada te nekretnine daje na upravljanje predsjedniku. Tako je bilo punih 15 godina – sve do lani, kada su iz Ureda predsjednice nekretnine vraćene Uredu za upravljanje državnom imovinom koji je prerastao u Ministarstvo. Kazna od milijun kuna “Ministarstvo državne imovine uputilo je poziv DORH-u da pokrene postupke za vraćanje u posjed nekretnine koju bespravno koristi gospodin Broz, ali i radi naplate protupravno stečene koristi”, izjavio je za HRT ministar državne imovine Goran Marić. Prema prvoj procjeni, nekretnine su vrijedne oko milijun eura. Ministarstvo državne imovine tražit će da se plati naknada za korištenje nekretnina u posljednjih 5 godina, za što nije nastupila zastara. Procjenjuje se da je riječ o oko milijun kuna. Za ostalo vrijeme korištenja vile bit će “izijo vuk magare”. Ko Todorić i Smokvica. U lokalnim kronikama zabilježeno je da je Tito Samobor posjetoo samo jednom. Bilo je to 23. travnja 1972. Prema pisanju samoborskih medija, tadašnjeg šefa države dočekali su predsjednik Skupštine općine Vladimir Knežević, sekretar Općinskog komiteta Saveza komunista Zlatko Baj i predsjednik Socijalističkog saveza Branko Kos. Prema podacima Državnog ureda za imovinu objekat ima 172 kvadrata i 35 tisuća četvornih metara s voćnjacima i vinogradima.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.