'Tko ne napravi fasadu na kući, kazna svaki mjesec 3000 kuna'

12.09.2013. 18:31:33

Od trenutka kada se otvori gradilište investitor ima rok od 5 za kuću i do 10 godina za zgradu da uredi fasadu i okoliš. Te će se odredbe odnositi samo na nove zgrade.

Paketom novih zakona, koje je Vlada s današnje sjednice uputila na saborske klupe, nastoji se ubrzati izdavanje dozvola za gradnju, srezati korupcija i potaknuti ulaganja. Tako su po prvi puta u našim zakonima o gradnji uvedeni su rokovi za uređenje fasadi i okoliša. Od trenutka kad se otvori gradilište investitor ima rok od 5 za kuću i do 10 godina za zgradu da uredi fasadu i okoliš.

Srećom mjera nije retroaktivna pošto je ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš rekla kako se te odredbe neće odnositi na stare zgrade i kuće nego samo na nove. Rekla je i kako će komunalni redari, ako investitor ne napravi fasadu, imati pravo svaki mjesec naplatiti kaznu od 3000 kuna.

Ministrica je rekla i kako će vlasnicima starih zgrada, koje nemaju fasadu ili je ona u lošem stanju, biti jeftinije napraviti novu fasadu nego platiti skuplje energetski certifikat. Radi se o novim zakonima o prostornom uređenju, gradnji i građevinskoj inspekciji, na kojima Ministarstvo graditeljstva radi već dulje vrijeme. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.