Tolić: Branitelji mogu državi još mnogo dati

04.04.2014. 12:40:16

9232c3e8af50cdd40ae48a9c8be98346

U SAD-u veterani nastavljaju karijeru u javnim tvrtkama, diplomaciji...

Na listi “domoljubne koalicije” za izbore za Europski parlament, uz hadezeovce A. Plenkovića, D. Šuicu, I. Maletić i D. Stiera, haesesovku M. Petir i haespeovku R. Tomašić, nalazi se, kao sedmi na listi, i Ivica Tolić. Široj javnosti nije poznat, no jest u veteranskim i braniteljskim krugovima.

Umirovljeni komodor Tolić je 2008. umirovljen u činu komodora, a bio je na dužnosti načelnika Hrvatske ratne mornarice. Sada 45-godišnjak, bio je dragovoljac početkom devedesetih, pa zapovjednik 3. bojne (Imotske) 4. gardijske brigade, a rat je završio kao načelnik stožera južnog bojišta. Nastavio je potom karijeru u HRM-u, gdje je zapovijedao VP sektorom te flotom. Završio je zapovjedno-stožernu i ratnu školu u Hrvatskoj, međunarodnu diplomu stekao je na NATO-ovu koledžu za obranu u Rimu, a potom je magistrirao i na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Nakon završetka vojne karijere, Tolić prelazi u čelništvo braniteljskih udruga (u Udruzi je veterana 4. gardijske brigade, dopredsjednik je Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih brigada). Tolić se u HDZ učlanio u rujnu 2012. – Smatram da su hrvatski branitelji kategorija koja ima značajan potencijal i još trebaju hrvatskom društvu. Oni su dobri planeri, organizatori, disciplinirani, a u teškim su, ratnim uvjetima svladali “menadžment” – kaže. Drži da ova populacija još može puno dati državi, kao što je to praksa u SAD-u i Izraelu, gdje se, u pravilu, omogućava druga karijera veteranima u javnim tvrtkama, državnoj administraciji, diplomaciji. To što se našao na koalicijskoj listi Tolić drži velikim priznanjem braniteljskoj populaciji, a misli da ima sposobnosti odgovoriti na taj izazov. Često su branitelji, objašnjava, međusobno govorili i očekivali da se sve političke stranke u RH otvore prema njima. – Sebe vidim kao onoga koji otvara ta vrata drugima – kaže Tolić. Optimist je, kaže da je lista zaista dobra i na njoj se nalaze kvalitetni i stručni ljudi, pa očekuje dobar izborni rezultat. Bolni problem Tolić je ujedno dopredsjednik HDZ-ova Odbora za obranu i nacionalnu sigurnost i nedavno je, u društvu Ruže Tomašić, bio na “znamenitom” susretu s hrvatskim iseljenicima u Australiji, koji je u medijima spominjan jer je na mjestu sastanka bila izvješena i Pavelićeva slika. – Dežurni moralisti taj su događaj iskoristili da nam opet nameću teme iz prošlosti. Ili su zlonamjerni ili ne razumiju da su to stvari i problemi koje valja ostaviti povjesničarima jer ovako ne bismo trebali piti ni kavu na zagrebačkom Trgu maršala Tita. Moramo se izvući iz tog davnog povijesnog grotla, tražiti izlaz iz situacije da su naši mladi opet prisiljeni sreću tražiti izvan domovine, a to je stvarni i bolni problem Hrvatske – zaključuje Tolić. Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.