Tomašić Europskoj komisiji: Jesu li kazne za hrvatske ribare sukladne međunarodnom pravu?

10.01.2018. 07:59:58

Ruža Tomašić je u pitanju Komisiji ukazala da je Slovenija prošli tjedan jednostranim potezom te bez prethodnog dijaloga s institucijama Hrvatske počela provoditi svoju nadležnost u Jadranskome moru. Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić uputila je u ponedjeljak u službenu proceduru Europskog parlamenta prioritetno pitanje Europskoj komisiji o stajalištu tog tijela spram namjere Slovenije da kažnjava hrvatske ribare u Savudrijskoj vali, priopćio je ured zastupnice. Tomašić je Europskoj komisiji uputila tri pitanja; kakav stav ima prema nedvojbenim namjerama Slovenije da kažnjava hrvatske ribare koji ribare u još uvijek hrvatskim vodama Piranskog zaljeva, drži li Komisija da je navedeni potez Slovenije sukladan međunarodnom pravu i planira li se Komisija, kako bi se osiguralo mirno rješenje navedenog spora, ipak aktivnije uključiti u posredovanje? Ruža Tomašić je u pitanju Komisiji ukazala da je Slovenija prošli tjedan jednostranim potezom te bez prethodnog dijaloga s institucijama Republike Hrvatske počela provoditi svoju nadležnost u Jadranskome moru, uključujući i naplaćivanje kazni hrvatskim ribarima koji uđu u, po njihovim tvrdnjama, slovenske vode u Piranskom zaljevu. S tim u svezi, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je kako će hrvatski ribari koji ne budu željeli plaćati kazne koje Slovenija izda imati poteškoća nakon što dođu u Sloveniju, navodi se u priopćenju. "Ovakav jednostrani potez Slovenije izazvao je zabrinutost te mnoštvo negativnih reakcija među ribarima te svekolikom hrvatskom javnošću. Budući da se RH jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora povukla iz arbitraže nakon teške povrede međunarodnog ugovora sa slovenske strane, akcije slovenske policije u onome što su do završetka procesa hrvatske vode protuzakonite su", naglasila je hrvatska europarlamentarka i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) u tekstu pitanja. HINA / vecernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.