Tomašić se obrušila na Pupovca: Glavni srpski etnobiznismen u Hrvatskoj ponovno iznio niz povijesnih laži!

29.06.2014. 20:44:52

''Dotični ima pravo iznositi svoje ocjene, ma koliko one bile pogrešne, jer je Hrvatska slobodna i demokratska država u kojoj je pravo na slobodu govora nepovredivo. Ali i hrvatska javnost ima pravo znati što Pupovac misli o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata'', izjavila je Tomašić.

Komemorativni skup "Dan sjećanja na Jadovno 1941." održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH), Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj i Koordinacije židovskih općina RH kod Šaranove jame u Jadovnom. Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac osvrnuo se na prosvjedni skup grupe hrvatskih branitelja protiv komemoracije žrtvama Jadovnog i ustvrdio da se zločini počinjeni od 1991. do 1995. koriste da bi se negirali zločini i stratišta te relativizirala ili izbjegla odgovornost ustaškog pokreta, ideologije i države. Kritizirao je i medije koji će i jedan i drugi skup u vijestima vjerojatno tretirati podjednako, što znači, kaže Pupovac, da se "još uvijek daje pravo građanstva skupovima koji relativiziraju ustaštvo". Pupovac je prozvao katoličku crkvu jer je, kako ističe, blagoslovila smrt i zloupotrijebila misiju i poslanje crkve i do danas nije uputila riječi kajanja i isprike.

Na svojem Facebook profilu oglasila se i predsjednica HSP-AS Ruža Tomašić čije vam priopćenje donosimo u cijelosti:

Na današnjoj je komemoraciji u Jadovnom glavni srpski etnobiznismen u Hrvatskoj Milorad Pupovac ponovno iznio niz povijesnih neistina i paušalnih ocjena. Između ostalog, Pupovac je iznio tezu o tome kako se srpski zločini počinjeni u Hrvatskoj 1991.-1995. koriste za relativizaciju ustaških zločina iz Drugog svjetskog rata. Istina je upravo suprotna - probuđeni velikosrbi u redovima JNA i četnička soldateska koristili su tragediju dijela srpskog naroda iz Drugog svjetskog rata kako bi opravdali planski provođena zlodjela nad nesrpskim stanovništvom okupiranih krajeva Republike Hrvatske u Domovinskom ratu. Pupovac se u svom 'inspirativnom' govoru dotaknuo i uloge Katoličke Crkve u zbivanjima na tlu današnje Hrvatske u Drugom svjetskom ratu te je istu optužio da je 'blagoslovila smrt'. Dotični ima pravo iznositi svoje ocjene, ma koliko one bile pogrešne, jer je Hrvatska slobodna i demokratska država u kojoj je pravo na slobodu govora nepovredivo. Ali i hrvatska javnost ima pravo znati što Pupovac misli o ulozi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata. Ovim putem pozivam hrvatske medije da zatraže od renomiranog srpskog etnobiznismena da se otvoreno očituje o ulozi Srpske pravoslavne crkve u etničkom čišćenju i masovnim ubojstvima nesrba 90-ih godina prošlog stoljeća na prostoru bivše Jugoslavije. Ruža Tomašić

  • Autor: hina/ A. Pranjić
  • Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Izvornu vijest pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.