Trajekt još uvijek polako tegle prema Splitu, stiže oko 15 sati

10.05.2019. 10:08:09

Trajekt još uvijek polako tegle prema Splitu, stiže oko 15 sati. Sirotim putnicima neće biti vraćen puni iznos karte

Brodovi se trenutno nalaze u Drveničkom kanalu, putuju brzinom sedam i pol kilometara na sat

Putnički trajekt Aurelia, kojem je tijekom noći sa srijede na četvrtak južno od otoka Žirja otkazao motor, još nije stigao u Split. Trenutno se nalazi nedaleko od Rogoznice, a prema Splitu ga polako tegli remorker Pollux, javlja N1. S obzirom na to da se brodovi kreću brzinom od oko četiri čvora, ili sedam i pol kilometara na sat, očekuje se da će do odredišta stići danas između 13 i 15 sati, potvrdili su nam upravo iz Ministarstva prometa. U pratnji je i brod Lučke kapetanije iz Splita. Aurelia, putnički brod u vlasništvu talijanske brodarske kompanije SNAV, u srijedu oko 20:30 sati isplovilo je iz Ancone, a u Split je trebao stići jučer oko 7:30 ujutro. Na brodu se nalazi 215 putnika i 92 člana posade. Kvar se dogodio oko 2 sata ujutro, 9 nautičkih milja od srednjodalmatinskog otoka Žirja, nakon čega je trajekt satima bespomoćno plutao na pučini. Jučer oko 15 sati do njega je konačno stigao tegljač Pollux, koji ga je oko 16 sati počeo vući prema Splitu. Prethodno je otkazan angažman dva tegljača tvrtke Brodospas d.d., koji zbog lošeg vremena nisu mogli isploviti prema otvorenom moru.

Nema ozljeđenih ni zagađenja

Na brodu nema ozlijeđenih, izvijestili su iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a tijekom havarije nije došlo ni do onečišćenja mora. Zbog toga nije bilo potrebe poduzimati spasilačku akciju, kažu u Ministarstvu. Putnici ni u jednom trenutku nisu bili ozbiljno ugroženi, jer je nakon dojave u blizini broda neko vrijeme plovio putnički brod Maira, koji pripada istoj kompaniji, kako bi bio na raspolaganju u slučaju potrebe za asistencijom. To na kraju nije bilo potrebno, s obzirom na to da je predstavnik brodara u Hrvatskoj, tvrtka MSC Krstarenje d.o.o., poduzela sve potrebne radnje kako bi se osiguralo tegljenje broda u Splitsku luku, u skladu s propisima o spašavanju imovine na moru i u koordinaciji sa MRCC Rijeka te uz nadzor nadležnih lučkih kapetanija, ističu iz Ministarstva. Prema izjavama putnika koji su razgovarali s hrvatskim medijima, stanje na brodu bilo je teško u prvim satima nesreće, kada je putnike mučila morska bolest zbog nemirnog mora i neizvjesnosti situacije u kojoj su se našli, ali sve se smirilo tijekom jučerašnjeg dana. Dvije profesorice iz Splita za Hinu su otkrile kako se jedna talijanska putnica onesvijestila od valjanja broda, no nije bilo drugih zdravstvenih problema među putnicima.

Dobit će nazad samo polovicu novca?

Europski propisi određuju da u slučaju otkazivanja ili kašnjenja dolaska u luku, putnici imaju pravo na naknadu od strane brodara u iznosu 25 posto od iznosa karte u slučajevima kašnjenja do 3 sata za putovanje u trajanju između 8 i 24 sati, a u slučajevima kada vrijeme kašnjenja iznosi dvostruko više od gore navedenog vremena, naknada se povisuje na iznos od 50 posto od karte. Tako će putnici Aurelije morati tražiti obeštećenje od izdavatelja putne karte, navodi se u priopćenju Ministarstva.    

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.