Tuđman: To je paradoks – politika Vesne Pusić je daleko od hrvatskih nacionalnih interesa

10.03.2015. 12:45:32

Saborski zastupnik HDZ-a Miroslav Tuđman komentirao je za Narod.hr mogući izbor Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a istaknuvši kako bi bio paradoks da Hrvatska dobije tu poziciju u liku Vesne Pusić obzirom da je njezina politika daleko od hrvatskih nacionalnih interesa “Još nije izvjesno koji će biti uvjeti za izbor glavne tajnice obzirom, to ide po određenim načelima, ne znamo koji su drugi kandidati. No što se mene osobno tiče to bi bio paradoks da Hrvatska dobije tu poziciju u liku gđe. Vesne Pusić obzirom da je njezina politika daleko od hrvatskih nacionalnih interesa, i obzirom da je uvijek vodila regionalnu politku u daleko većoj mjeri nego hrvatsku politiku”, istaknuo je Tuđman rekavši: “To je paradoks, to nije samo s Hrvatskoj, ali često na međunarodnu scenu dolaze oni koji nemaju nacionalnu potporu u vlastitim zemljama. Konačno, Pusićka danas ima manje od 2 posto potpore u biračkom tijelu”. Istaknuo je kako hrvatsku javnost neće nitko pitati o mogućem izboru Vesne Pusić kao glavne tajnice UN-a jer to je način odlučivanja koji stvar međunarodne birokracije, a ne javnosti. “No moramo još vidjeti hoće li to biti aktualno”, zaključio je Tuđman. Izbori za Glavnog tajnika UN-a su najavljeni za kraj 2016. godine kad će sadašnji tajnik Ban Ki-moon svoju poziciju nakon dva uzastopna mandata prepustiti novom tajniku koji bi trebao biti imenovan iz zemlje istočnoeuropske skupine. Analitičari nagađaju da bi novi tajnik mogao biti odabran iz istočne Europe s obzirom da taj dio svijeta dosad nikada nije imao tajnika. “Radi se o neformalnoj odluci Vijeća sigurnosti iz kojega dijela svijeta će biti sljedeći glavni tajnik ili glavna tajnica UN-a. Još nije definitivno odlučeno da će to biti Istočna Europa, u koju pripadamo i mi, ali sva je prilika da će se tako odlučiti. Koliko znam, ni Ruska Federacija ne protivi se tome da kandidat/kandidatkinja bude iz Istočne Europe, a i oni pripadaju tom području”, kazala je Pusić. Ministrica napominje kako je poticaj za njenu kandidaturu došao iz Europe te da je kandidatura golemo priznanje Hrvatskoj u međunarodnim odnosima. “Ako se odluči da će to biti kandidat iz Istočne Europe, a dosad kandidat nikad nije bio iz tog dijela svijeta, realna je moja kandidatura. Smatram to velikom stvari i velika mi je čast što u tome sudjelujem”, izjavila je Pusić. Među kandidatima iz Istočne Europe su i bivši srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić te bivši slovenski predsjednik Danilo Turk, a Pusić napominje kako će se odluka donijeti slijedeće godine u jesen.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.