Tužiteljstvo u BiH podignulo optužnice za ratne zločine u Žepču i Srebrenici

30.12.2013. 18:53:13

1_207707

Tužiteljstvo je podignulo i optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika policije bosanskih Srba koje se tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici.

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je podiglo odvojene optužnice za ratne zločine protiv bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Perice Adžića te protiv dvojice bivših pripadnika policije bosanskih Srba Dobrice Vidovića i Miroslava Mišića, koje se tereti za ubojstva i zlostavljanja zarobljenih i ranjenih Bošnjaka. Kako je navedeno u priopćenju tužiteljstva Adžić (40) koji uz bosanskohercegovačko ima i državljanstvo Hrvatske tereti se jer je kao pripadnik HVO-a postupio protivno pravilima međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti ranjenika i bolesnika za vrijeme oružanih sukoba.

U optužnici je navedeno kako je u lipnju 1993. godine u improviziranoj bolnici u Žepču zlostavljao petnaest ranjenih pripadnika Armije BiH pri čemu je u jednoga od njih i pucao. Ubojstvom je prijetio i trogodišnjem djetetu koje je u bolnici bilo smješteno zajedno s ranjenom majkom.

Uz ovu tužiteljstvo je podignulo i optužnicu protiv dvojice bivših pripadnika policije bosanskih Srba koje se tereti za sudjelovanje u genocidu počinjenom 1995. godine nad Bošnjacima u Srebrenici. Dobrica Vidović i Miroslav Mišić optuženi su kao pripadnici posebne policijske postrojbe u mjestu Sandići kod Bratunca gdje su zarobili te potom strijeljali deset Bošnjaka.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.