Tvrtka u Osijeku od plastičnog otpada radi - dizel

09.07.2013. 18:32:23

U Osijeku je u pogon puštena mašina vrijedna 2,2 milijuna eura, a koja dnevno može proizvesti 12 do 15 tisuća litara dizel goriva iz - plastike.

Drava International prva je tvrtka u regiji koja uz pomoć ove specijalno razvijene turbine plastični otpad može pretvoriti u dizel gorivo, piše portal Osijek031.com. Do sada se jedan dio plastičnog otpada nije mogao reciklirati, no od sad će i taj dio biti iskoristiv. Tvrtka je najveći je hrvatski reciklažer plastike i jedini oporabitelj PET ambalaže i kapaciteti za preradu tvrtke veći od hrvatskog tržišta, stoga PET ambalažu uvoze iz okolnih zemalja Srbije, Bosne, Mađarske čak i Njemačke. Do sada se jedan dio plastičnog otpada nije mogao reciklirati, a njegovo se zbrinjavanje ili spaljivanje skupo plaćalo. No, s novim modernim postrojenjem njemačke tvrtke Alphakat stvorena je mogućnost depolimerizacije plastike. Sintetički dizel je poput dizela koji se kupuje na benzinskim crpkama. Koristit će se za proizvodnju električne energije koju će Drava International djelomično prodavati HEP-u, a djelomično trošiti za vlastite potrebe. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.