U BiH uhićeno 15 ljudi koji su pomagali ljudima da se pridruže Islamistima

03.09.2014. 13:12:55

Najmanje petnaest osoba privela je u srijedu policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su povezani s terorističkim aktivnostima, a riječ je o istrazi povezanoj s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana BiH za ratovanje na strani islamističkih skupina u Siriji i Iraku, potvrđeno je iz policijskih i pravosudnih izvora u Sarajevu.
Tužiteljstvo BiH objavilo je kako je u jutarnjim satima započela provedba akcije kodnog naziva "Damask" u koju su, uz pripadnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uključene i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) te entitetske i policija distrikta Brčko.
Iz SIPA-e je pak priopćeno kako je na terenu angažirano oko 200 njenih policajaca i agenata.
Pretrage i privođenja provedeni su na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Srebrenika, Zvornika, Bužima i Teslića.
Potvrđeno je i kako su na meti policije bila sela poput Gornje Maoče i Gornje Bočinje, poznata kao središta zajednica radikalnih islamista-vehabija.
Tužiteljstvo BiH i SIPA najavili su kako će se akcija nastaviti kao i da postoji potpuna odlučnost u borbi protiv terorističkih prijetnji.
Navedeno je i kako je u ovoj istrazi ostvarena značajna međunarodna suradnja.
Neslužbene procjene govore kako je najmanje 150 osoba iz BiH proteklih mjeseci otišlo i Siriju i Irak i tamo se pridružilo radikalnim islamističkim skupinama, uključujući tu zloglasnu Islamsku državu (IS) i Frontu al-Nusra, blisku al-Kaidi.
U lipnju je parlament BiH usvojio izmjene kaznenog zakona po kojima je sudjelovanje građana te zemlje u oružanim sukobima u inozemstvu kvalificirano kao kazneno djelo za koje se može dobiti i do deset godina zatvora. Zatvorske kazne predviđene su i za one koji novače, financiraju i propagiraju odlazak u ratne sukobe u inozemstvu.
Izvorni članak možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.