U Deringaju komemorativni skup SNV-a i kontraskup A-HSP-a

03.08.2022. 15:01:00

DERINGAJ, 3. kolovoza 2022. (Hina) - U Deringaju kod Gračaca je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Documente održan u srijedu skup za sjećanje na sve koji su 1995. u Vojno- redarstvenoj operaciji Oluji izgubili živote ili domove i zavičaj, a održan je i kontraskup Autohtone hrvatske stranke prava, no sve je prošlo mirno.

Kako je iz Policijske uprave zadarske potvrđeno, kontraskup u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava održan je sukladno prijavi, ali odvojeno od drugog skupa, bilo je govora i razvijenih transparenata, ali službena je procjena da remećenja javnog reda i mira nije bilo.

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac je na komemoraciji rekao da se dostojanstveno prisjećaju svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj s više od stotinu Srba tijekom i nakon Oluje na području općine Gračac, jer da ih se ovdje nitko drugi ne bi sjetio, kao što se, kako je ustvrdio, nadležna tijela vlasti "ne sjećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine”.

Tu su da bi se sjetili “sveukupnog stradanja, progonstva, razaranja i ubojstava i stradanja svih, bez obzira na vjeru i naciju, a naročito naših sugrađana Hrvata iz ovog kraja i drugih krajeva Hrvatske  i drugih zemalja iz kojih su morali izbjeći i ovdje se naseliti; jer i ta su stradanja jednako vrijedna naše empatije, našeg suosjećanja”, rekao je Pupovac.

Istaknuo je kako je sjećanje važno da žrtve "nacionalizma, mržnje i neprijateljstva ne bi stvarale stanje trajnog nacionalizma, mržnje i neprijateljstva, ovdje i tamo”.

Pupovac je rekao da treba imati empatije za sve žrtve, “za naše sunarodnjake Srbe i za naše sugrađane Hrvate, za sve koji nisu činili zločine“, te “imati istinske suze i za majke Petrovačke ceste i za žrtve Deringaja, za one u Kijanima i Tomingaju, ili onih iz Škabrnje i Široke kule, a koji nisu stigli pustiti suzu prije nego što su ubijeni u svojoj kući,  svojem zavičaju i svoj zemlji”. 

Voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelič upozorila je na zakašnjelo i sporo procesuiranje ratnih zločina, te da je “za većinu njih pravosuđe propustilo utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt vlastitih građana”.

Poimenično je pročitala imena civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana, ubijenih tijekom i nakon VRO Oluja. 

Na skupu su bili i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborski zastupnik Boris Milošević, oboje iz SDSS-a

Autohtona hrvatska stranka prava (A-HSP)predvođena predsjednikom Draženim Kelemincem održala je u srijedu u Deringaju kod Gračaca kontraskup komemoraciji u organizaciji Srpskog narodnog vijeća i Documente, ali kontraskup je protekao mirno.

Keleminec istupa s ocjenom da “Milorad Pupovac blati legitimnu i oslobađajuću akciju pod nazivom Oluja, da SNV održava u Deringaju “skup protiv Oluje i Domovinskog rata”, te da “treba zaustaviti nezakonito divljanje onih koji su nas devedesetih godina okupirali, ubijali i pokušali stvoriti Veliku Srbiju”.

Glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić rekao je da sudionici kontraskupa ni na koji način nisu ometali njihovu komemoraciju, a razlog je u tome, kaže, što su jednostavno bili daleko.

 

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: HINA/Foto: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.