'U ime obitelji' prozvala Josipovića: 'A što je s odgovorom na naše pismo?'

07.06.2013. 11:10:21

Građanska inicijativa 14. lipnja Saboru predaje zahtjev za referendum s više od 710.000 potpisa. Nakon što predsjednik Josipović nije odgovorio na njihovo pismo od prošlog tjedna, u kojem su od njega tražili da javnosti i politčarima nedvosmisleno poruči da se referendum mora poštovati, Građanska inicijativa 'U ime obitelji' poslala mu je novo otvoreno pismo. Pismo objavljujemo u cijelosti: 'Poštovani gospodine predsjedniče, Željeli bismo Vas izvijestiti kako će Građanska inicijativa 'U ime obitelji' u petak, 14. lipnja Hrvatskom saboru predati Zahtjev za raspisivanje referenduma zajedno s više od 710 000 potpisa birača RH. Slobodni smo Vas podsjetiti da još nismo dobili odgovor na pismo koje smo Vam uputili 28. svibnja 2013. Vjerujemo kako Vam je poznato da referendumsko pitanje glasi: - Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca? Budući da Vam je, prema odredbama Ustava Republike Hrvatske (čl. 94. st. 2.), povjerena briga za redovito i usklađeno djelovanje državne vlasti, zamolili bismo Vas da nedvosmisleno poručite javnosti i drugim tijelima državne vlasti o pravnoj snazi referenduma kao najizravnijeg oblika neposrednog odlučivanja građana Republike Hrvatske. Postoji, naime, više državnih dužnosnika koji posljednjih dana javno iskazuju kako bi za promjenu Ustava, nakon što referendum bude proveden u skladu s Ustavom RH i Zakonom o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave (dalje: Zakon o referendumu), bilo potrebno dodatno glasovanje u Saboru RH radi promjene Ustava. Time se, bez zadrške, ignorira pravna snaga odredbe čl. 87. st. 5. Ustava RH i čl. 8. st. 1. Zakona o referendumu – da je odluka donesena na referendumu obvezatna. Isto tako, možda još i značajnije, na taj se način predlaže zatiranje osnovnih polazišta Ustava RH (čl. 1. st. 2. i 3.) – da vlast proizlazi iz naroda, te da narod odlučuje, osim putem izbora svojih predstavnika (Hrvatski sabor itd.), i neposredno, putem referenduma, kao klasičnog instrumenta demokracije. Uvažavajući gore izneseno i zabrinutost građana za ispravno djelovanje državne vlasti, sukladno Ustavu i zakonima u Republici Hrvatskoj, molimo Vas za ulaganje dodatnog napora u valjanom pojašnjavanju ustavnog značaja odluke donesene na državnom referendumu., stoji u pismu predsjedniku koje u ime Inicijative potpisuje Željka Markić. Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.