U Istri od danas na snazi restrikcija vode

18.07.2022. 10:19:00

PULA, 18. srpnja 2022. (Hina) - U Istri je od ponoći na snazi restrikcija vode prvog stupnja, odnosno zabrana korištenja pitke vode za pranje vozila, ulica, trgova i javnih površina te privatnih i javnih zelenih površina, tuširanja na plažama i kupalištima, a iznimka su tržnice i ribarnice. 

O restrikciji je zbog iznimno nepovoljnih hidroloških prilika i nepovoljne izdašnosti izvorišta voda, koja su u sustavu vodoopskrbe Istarske županije odlučeno na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s direktorima vodovoda.

"Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana. Mjere su donesene  radi izuzetno nepovoljnih hidroloških prilika. Bilo je potrebno poduzeti ove mjere kako bi u narednom periodu osigurali dovoljnu količine pitke vode" - kazao je  načelnik Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako bi ova mjera trebala dati dovoljna da Istra "normalno odraditi ove turističku sezonu" s obzirom na to da trenutačno na području Istre boravi više od 240 tisuća turista. 

"Mjera će biti na snazi od opoziva odnosno do trenutka kada se steknu uvjeti povoljnih hidroloških prilika koji nažalost po prognozama meteorologa nisu na vidiku tako brzo" - poručio je Kozlevac i pozvao sve građane Istre i turiste da štede pitku vodu u idućem periodu ne bi bili primorani donositi još restriktivnije mjere.

Inače, nadzor provođenja mjera redukcije obavljat će komunalni redari koji će uočene prekršaje prijavljivati Državnom inspektoratu, a državni inspektorat će prekršitelje djelomično ili potpuno isključiti iz vodoopskrbnog sustava, sve dok traju mjere redukcije.

Izvor: Hina.hr

Izvorni autor: Hina/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.