U Jadran spuštaju žute plutače; provjerili smo tko ih postavlja i čemu će služiti

07.06.2022. 15:49:00

Kod Viškog kanala, na dubini od 105 metara, usidrena je prva meteorološko-oceanografska plutača u Hrvatskoj. Provjerili smo čemu služe žute plutače koje u more spuštaju djelatnici Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i koliko će ih ukupno biti
Modernizira se meteorološka motriteljska mreža u Hrvatskoj. U Jadranu je tako postavljena prva meteorološko-oceanografska plutača na dubinu sidrenja od 105 metara kod Viškog kanala. Do kraja kolovoza bit će ih ukupno pet. Uz pomoć njih Državni hidrometeorološki zavod prikupljat će bitne meteorološke i oceanografske podatke na otvorenom moru, poput temperature zraka i mora, relativne vlažnosti, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, kao i Sunčevog zračenja, površinskih valova, a sondirat će i morske struje do dubine od 150 metara.

'Svi produkti s plutača slat će se u satnim i trosatnim porukama u prijemni centar mreže plutača, dio Regionalnog centra za Jadran u Splitu. Podacima s njih omogućit će se monitoring vremenskih uvjeta na Jadranskom moru u realnom vremenu kako bi se pružile detaljnije meteorološke informacije pomorcima, nautičarima i svim drugim zainteresiranim korisnicima', odgovaraju tportalu iz DHMZ-a na pitanje čemu će služiti žute plutače koje spuštaju u Jadransko more

Uzduž hrvatske obale, do kraja kolovoza, postavit će ih ukupno pet: osim Visa, na Palagruži, Molunatu, Kvarneru i Blitvenici, nakon čega slijedi period od 12 mjeseci testnog rada. Idućeg tjedna u more će spustiti plutaču kod Palagruže ako to dopuste, navode u DHMZ-u, vremenski uvjeti. 

Plutače koje će biti spuštene u Jadransko more

Plutače koje će biti spuštene u Jadransko more

Izvor: fotografije / Autor: DHMZ

'Vrijednost svih pet meteorološko-oceanografskih plutača s integracijskom IT platformom, modularnim programskim paketima za daljinsko upravljanje i sidrenim linijama iznosi 12,345 milijuna kuna bez PDV-a', ističu u DHMZ-u, napominjući da je novac za nabavu osiguran kroz Europski fond za regionalni razvoj, a dio sufinancira Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o projektu modernizacije meteorološko-motriteljske mreže u Hrvatskoj Metmonic, čime će se uspostaviti sustav automatskih mjerenja na više od 400 lokacija kako bi se osigurali pouzdani i pravovremeni podaci o stanju atmosfere i mora na području Hrvatske.

Meteorološko-oceanografska plutača

Meteorološko-oceanografska plutača

Izvor: fotografije / Autor: DHMZ

'Cilj je omogućiti kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena, a time i izdavanje pravovremenih upozorenja na opasne vremenske prilike', ističu, između ostalog, u DHMZ-u.

Izvor: Tportal

Izvorni autor: Ivana Barišić/Foto: DHMZ

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.