U Karlovcu u 9.10 oglasile se sirene za opću opasnost. Sprema se evakuacija naselja uz Koranu

13.09.2014. 09:27:38

Po podacima Hrvatskih voda rijeka Kupa ujutro je bila na 790, a Korana na 778 centimetara 9.15 sati - Sirene za opću opasnost oglasile su se jutros u 9.10 sati u Karlovcu. Mnogi se od rata ne sjećaju da su sirene odjekivale Karlovcem. Jutros je opet zasjedao križni stožer i odlučio da se proglasi uzbuna zbog sve većih vodostaja i prijetnji od poplava. 8.00 sati - Izvanredno stanje za Karlovac je proglašeno je još jutros u 4.20 sati. Odlučio je tako Stožer zaštite i spašavanja Karlovačke županije, grada Karlovca i općine Barilović noćas u na izvanrednoj sjednici, i to zbog iznadprosječnog vodostaja, koji nadmašuju one iz veljače. Po podacima Hrvatskih voda rijeka Kupa ujutro je bila na 790, a Korana na 778 centimetara. Vodostaji rastu od ponoći, a približava se i novi vodeni val. - Analizom dostupnih podataka izrađene su projekcije mogućih vodostaja na području grada Karlovca i općine Barilović, te je utvrđeno da bi uistinu mogao prijeći zabilježene visine iz veljače ove godine. Donesen je zaključak da je potrebno upozoriti građane Karlovca i Barilovića na moguće posljedice povećanog vodostaja uslijed izlijevanja rijeka Korane i Kupe. Tako je odlučeno i da se postojeći nasipi uz rijeku Koranu u Gradskoj četvrti Rakovac nadograde zečjim nasipima. Upozoravamo i na moguću evakuaciju mještana u naseljima: Kobilić Pokupski, Husje, Donje Mekušje, Vodostaj, Gornje Mekušje, Mostanje (uz Koranu), Logorište, Mala Švarča, Turanj (uz Koranu) i Belajske Poljice (uz Koranu) u općini Barilović - upozoravaju iz Stožera. Za sve informacije o postupcima za vrijeme izvanrednih mjera mještani se mogu obratiti u zapovjedna mjesta u pojedinim sektorima, i to za Pokupsku dolinu u Vatrogasni dom DVD Donje Mekušje, za Gornje Mekušje u Vatrogasni dom DVD Gornje Mekušje, za Mostanje u Osnovnu školu Švarča, za Logorište kod crkve Sv. Doroteja i za Pokuplje u DVD Hrnetić Novaki. Za sva ostala mjesta na području grada Karlovca koja su ugrožena poplavom ili imaju posljedice noćašnjeg nevremena, mještani se trebaju obratiti predsjednicima Mjesnih odbora i Gradskih četvrti. Inače, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina jučer je za posjeta poplavljenih područja u okolici Karlovca najavio kako je cjeloviti sustav nasipa, u dužini od oko 25 kilometara pripremljen kao projekt za EU fondove, te se planira za sljedeću godinu. Projekt obrane od poplave koji Karlovčani čekaju već desetljećima, vrijedan je čak 400 milijuna kuna i riješio bi problem s poplavama koje su sve učestalije, dok rijeke prijete i za svake veće kiše. Gradonačelnik Karlovca Damir Jelić pozdravio je tu odluku. Zatražit će što hitniji sastanak kod ministra da zajedno razrade dinamički plan realizacije, odnosno da bi građane Karlovca spasili od poplava.

Stariji bolesnik zaglavio u autu

Šibensko područje jučer je navečer zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme s jakim oborinama, prenose 24 sata. Zbog stvaranja više od metra dubokog jezera bila je zatvorena Ulica Velimira Škorpika, gdje su neki automobili zaglavili, a u spašavanju jednog vozača iz automobila intervenirali su vatrogasci JVP Šibenik i Interventna policija. Radi se o starijem bolesniku koji se iz Opće bolnice Šibenik vraćao s kemoterapije, a spasio ga je policajac Vladimir Brđanović (26). - Kad smo prišli blizu vidjeli smo da u rukama drži vrećice koje su cijevčicama bile spojene na tijelo - ispričao je policajac za 24 sata. Autor: Ivona Škalamera/VL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.