U KNINU OBILJEŽENA 25. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika

05.08.2015. 08:00:22

U Kninu je svečanom akademijom obilježena 25. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika, prve legalne oružane postrojbe čiji su predstavnici sudjelovali u svim važnijim operacijama u Domovinskom ratu.

Prvi hrvatski redarstvenik zapravo je začetak Hrvatskih oružanih snaga. 1760 redarstvenika postrojenih 5. kolovoza 1990. godine u prostoru Policijske akademije činili su prvu legalnu oružanu postrojbu u modernoj neovisnoj Hrvatskoj. A posebnu hrabrost pokazali su Kninjani koji su se nalazili među prvim hrvatskim redarstvenicima, Njima je bilo najteže, reako je predsjednik predsjednik Udruge prvi hrvatski redarstvenik Šibensko kninske županije, Tomislav Čolak. Prvi zapovjednik hrvatskih redarstvenika general Marko Lukić u svom nadahnutom obraćanju okupljenim suborcima naglasio je simboliku 5. kolovoza – dana kada su stvorene prve hrvatske moderne postrojbe i dana kada je oslobođen Knin. Tih slavnih dana prisjetio se i predsjednik Udruge Prvi hrvatski redarstvenik Zdravko Lončar, kao i brojni uzvanici. U Domovinskom ratu, osim Josipa Jovića poginula su još 102 predstavnika ove prve ratne postrojbe. U sjećanje na njih članovi udruge položili su vijence i zapalili svijeće kraj spomenika pobjede Oluja '95, donosi radio knin.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.