U KNINU SMO SRELI BIVŠEG PRIPADNIKA 7. GARDIJSKE BRIGADE "PUME" S LEGENDARNE FOTOGRAFIJE

05.08.2017. 14:31:42

U KNINU SMO SRELI BRANITELJA S LEGENDARNE FOTOGRAFIJE S dvojicom suboraca 1995. prvi se popeo na tvrđavu i razvio hrvatsku zastavu Pere Eranović, danas glumac u splitskom HNK, imao je samo dvije godine kada mu je 1992. godine na južnom ratištu poginuo otac Stipe. Na današnjoj svečanosti u Kninu Pere je, kao sin poginulog dragovoljca, bio među onima koji su pročitali 240 imena poginulih hrvatskih branitelja u Oluji. - Prigodom proslave Dana pobjede u meni se miješaju emocije. S jedne strane prisutni su sreća i ponos jer je 5. kolovoza najveći dan u povijesti hrvatskog naroda. Tog dana prije 22 godine udaren je pečat na snove hrvatskog čovjeka o slobodi i svojoj državi. S druge strane prisutna je tuga jer među nama nisu brojni najbolji hrvatski sinovi i ne mogu uživati u slobodi za koju se borili. No, vjerujem da nas sve naši poginuli očevi gledaju s ljepšeg mjesta – kazao je Pere Eranović. Ponos i tuga prisutni su u subotu bili i kod Jasne Radić iz Kutine, supruge poginulog branitelja Ivana Radića, koji je svoj život na Oltar Domovine položio 6. kolovoza u akciji Oluja. Jasna Radić, bila je među onima koji su danas na kninskoj tvrđavi podigli hrvatski stijeg.
Knin, 050817.
U Kninu je svecano obiljezen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, te 22. obljetnica VRO Oluja. Nakon budnice kninskim ulicama svecano je podignuta drzavna zastava na kninskoj tvrdjavi. Na fotografiji:podizanje zastave.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX
  - Ponosna sam što danas mogu biti ovdje na mjestu koje je simbol pobjede u Domovinskom ratu i hrvatske slobode. No, u dane obilježavanja Oluje uvijek me uhvati sjeta i tuga, prisjetim se kada je meni i mojim malodobnim sinovima javljeno da je poginuo naš Ivica. Bilo je teško podizati djecu bez supruga i sjećanje na njegovu smrt kod mene i sinova stalno izazovu duboke emocije – rekla nam je Jasna Radić. I ove godine na proslavi 22. godišnjice Oluje, na kninskoj tvrđavi sreli smo Marija Bilaća iz Vodica, nekadašnjeg pripadnika 7. Gardijske brigade. Naime, Mario i njegovi iz varaždinske brigade Eduardom Baltićem i Jasminom Hadžićem prvi su 5. kolovoza došli na kninsku tvrđavu i na njoj podigli hrvatsku zastavu. - Svaki put kada dođem na ovo mjesto, u meni se probude neke posebne emocije. Sjećanja su i nakon 22 godine još uvijek svježa i duboko ih proživljavam. Nas trojica, nešto prije devet sati, nevjerojatno brzinom popeli smo se na tvrđavi u nama je bila prisutna bila neka posebna energija. Skinuli smo srpsku zastavu i bacili je preko zida, a na barjak smo podigli hrvatski stijeg. Našoj radosti nije bilo kraja – prisjetio se Mario Bilać. On se osvrnuo i na subotnju svečanost na kninskog tvrđavi. - Da se pita mene, ali i brojne druge hrvatske branitelje, ovu svečanost trebalo bi drugačije organizirati. Evo, i danas je na njoj bilo puno više nekih drugih, a najmanje branitelja -  sudionika Oluje – kazao je Mario Bilać.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.