U Nizozemskoj uhićen vojni ataše BiH zbog ratnih zločina kraj Konjica

11.12.2017. 21:01:00

Pukovnik oružanih snaga Bosne i Hercegovine Enes Jahić, koji je trentačno na dužnosti vojnog atašea u Nizozemskoj, uhićen je u ponedjeljak u BiH pod sumnjom da je umiješan u ratne zločine počinjene na području Konjica 1992. Glasnogovornik Tužiteljstva BiH Boris Grubešić potvrdio je lokalnim medijima kako je Jahić priveden na saslušanje nakon što je ranije tijekom dana uhićen na graničnom prijelazu pri ulasku u BiH. Prema dostupnim informacijama ovaj je visoki časnik obuhvaćen istragom o zločinu kojega su pripadnici Armije BiH i policije iz Konjica u svibnju 1992.  počinili u selu Bradina pri čemu je ubijeno nekoliko desetaka civila a svo stanovništvo srpske nacionalnosti prognano, kuće su im zapaljene kao i mjesna pravoslavna crkva. U napadu na to selo strijeljana su u dvojica dječaka starosti pet i šest godina. Zbog tog zločina prošlog je tjedna uhićeno trinaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije. Prema dostupnim informacijama Jahić je bio jedan od onih koji su zapovijedali napadom na selo jer je bio na čelu posebne policijske postrojbe iz Konjica. Na mrežnim stranicama Ministarstva obrane BiH je podatak kako je Jahić 2014. odlikovan američkim Ordenom za zasluge u zajedničkoj službi. To je odličje zaslužio sudjelujući  u programu razmjene u stožeru CENTCOM američkih oružanih snaga u Tampi, Florida, gdje je dvije godine radio na poslovima strateškog planiranja i vojne analize.  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.