U "okovima" Faktografa - Što je i čemu služi Faktograf.hr?

15.05.2020. 16:35:00

Jednom kada stanete na žulj Faktografu, onda se upitate je li sloboda medija uopće moguća u Hrvatskoj, ondnosno tko im je dao za pravo da utvrđuju koji članak ili mišljenje je istinito ili lažno. Po njihovim standardima, jednostavno dolazi do kršenja, a vi se kasnije možete slikati, jer i upitno je hoće li i ta slika biti po njihovim standardima. Naime, dobiti ćete odgovor da slika ne odgovara stvarnom vremenu ili iz tog doba kada je tematika članka. Jedno vrijeme objavljivali smo materijale dr. Davora Pavune, no kako je i on došao na crnu listu, tako su i nama brisani članci, a time i upozorenje o ogranićenosti posjeta stranici. Znači oni mogu svojim aparatima, mrežama ograničiti vidljivost i posjetu na vašu stranicu, a ako napište nešto slično o 5G mreži, e jbg narode, neće moći, Faktograf to ne dozvoli. I tako mogli bi pisati puno o njima i o tome što se dozvoljava, a o tome smo već pisali, ustaše u blagom pojmu brišemu (nekad su i streljali), ali zato četništvo, partizansko-komunistički zločini prolaze ne kažnjeno i neće biti brisano. Nekad se i HND žalio na slobodu medija, slobodu mišljenja i govora, odnosno pisanja, eto tako smo i mi ušli u tu zonu, da nemamo slobodu govora i pisma. Zašto? Mislim da tu više etika i novinarstvo nema nikakvu vezu, već se radi o politikanstvu. Kako se poslije Faktografa nemate kome žaliti, no još bolnije je što se jednim dijelom financira iz državnog proračuna. Pa je tako „uprava vodovoda“ odlučila, možete se žaliti, ali od toga nema lijeka. Ili poštujte naše cenzurirane stavove ili vas neće biti. Bili smo u bloku 30 dana i kada smo već pomislili, ajde možemo konačno bolje raditi, pukne nove upozorenje (koje se valjda držalo u ladici) da smo objavili neku fotku koja ne odgovara stvarnom vremenu ili je osoba u to vrijeme bila premlada (po slici) ili prestara. U svakom slučaju novi blok. Vrijedi li se žaliti? Poslije ovoga sasvim sigurno, NE, jer pitanje je što se sve drži pripremljeno za nas kao slijedeći potez za ograničavanje posjeta web stranici. Evo da vidite kako Faktograf radi, neka im bude i reklama, ali skinuto s njihovih službenih stranice, samo je pitanje jesu li sve napisali oko financiranja, slobode medija, raznolikosti mišljenja, a falim te Bože, ne možemo svi jednako misliti.

Faktograf.hr jedini je hrvatski medij specijaliziran za fact checking, tj. provjeru činjenične točnosti tvrdnji u javnom prostoru. Faktograf je član International Fact Checking Networka (IFCN), međunarodne mreže organizacija posvećenih fact checkingu. 

Faktograf je pokrenut 2015. godine kao zajednički suizdavački projekt Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a. Od 2018. godine GONG samostalno vodi projekt Faktografa, kao jedini izdavač. Svrha je Faktografa metodom provjere činjenica, koristeći pouzdane izvore, (pr)ocjenjivati točnost i utemeljenost izjava kojima nas svakodnevno zasipaju naši političari i političarke, a kako bismo spriječili da dovoljno puta izrečen neutemeljeni stav u javnom diskursu postane neprikosnovena činjenica. Faktograf se bavi i suzbijanjem dezinformacija u javnom prostoru, a od travnja 2019. dio je Facebookovog Third Party Fact Checking programa. Službenim web stranicama Facebookovog Third-Party Fact-Checking programa možete pristupiti ovdje.

Faktograf.hr trudi se biti relevantan neprofitni medijski prostor na kojem će se politički život u Hrvatskoj obrađivati u maniri profesionalnog i etičnog novinarstva, lišenog utjecaja raznih partikularnih interesa.

Ideju za pokretanje fact-checking online medija smo dobili i prilagodili je hrvatskim uvjetima iz brojnih svjetskih primjera sličnih neovisnih internetskih sajtova. Uzor u tome svakako su nam stranice kao što su PolitiFactFactCheck ili Fact Checker The Washington Posta, a u početnim koracima pomagali su nam kolegice i kolege s regionalnih fact-checking portala Istinomjer.ba i Istinomer.rs.

Metodologija

Faktograf kontinuirano prati izjave koje daju vladajući i oporbeni političari, odnosno nositelji javnih dužnosti. Izjave koje se ocjenjuju odnose se na aktualna pitanja od javnog značaja ili je riječ o izjavama koje su naročito zainteresirale javnost. Također, Faktograf prati i tvrdnje koje u javni prostor iznose digitalni mediji. Faktograf provjerava i ocjenjuje:

  1. Izjave političara i nositelja javnih dužnosti
  2. Ispunjenost predizbornih obećanja
  3. Točnost tvrdnji u digitalnom prostoru

U rubrici “Ocjena točnosti” ocjenjuju se tvrdnje vezane za objektivne činjenice, čija se točnost može utvrditi objektivnom provjerom. Koje su ocjene i kako se dodjeljuju možete vidjeti ovdje.

U rubrici “Provjera točnosti” ocijenjuje se točnost tvrdnji koje u javni prostor iznose digitalni mediji, a u suradnji s Facebookom kroz njihov Third Party Fact-Checker program. Izdavači elektroničkih medija koji na svojim stranicama žele ispraviti navode označene netočnima, podatak o ispravku usklađenim sa standardima Facebooka mogu poslati na e-mail adresu info@faktograf.hr.

U rubrici “Obećanja” pratimo ono što je Vlada postigla i to na osnovi predizbornih obećanja koje je vladajuća stranka/stranke iznijela u svom predizbornom programu, odnosno tijekom predizborne kampanje te obećala u programu na osnovi kojeg je Vlada dobila povjerenje Hrvatskog sabora. Ispunjenost obećanja ocjenjuje se prema sljedećim kategorijama: “nije ocijenjeno”, “započeto”, “prekršeno”, “djelomično ispunjeno” i “ispunjeno”.

Prilikom provjere i ocjene točnosti, kao i prilikom procjene ispunjenosti obećanja koristimo sljedeće kategorije izvora: službeni izvori (priopćenja sa sjednica Vlade ili drugih tijela; nacrti, prijedlozi i usvojeni zakonski, strateški i drugi akti, podaci dobiveni od nadležnih institucija po upitima ili zahtjevima za pristup informacijama, statistički podaci i druge relevantne informacije javnih institucija), istraživanja i podaci relevantnih instituta, organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija; mišljenja relevantnih stručnjaka i medijski izvori.

U rubrici “Analize” bavimo se političkim temama koje su zaintrigirale javnost, koristeći pri radu istu metodologiju i izvore kakve koristimo i pri ocjenjivanju izjava i ispunjenosti obećanja. U rubrici “Aktualno” problematiziramo aktualne dnevno-političke teme koje smatramo nedovoljno zastupljenim u hrvatskom medijskom prostoru.

Faktografov tim

Ana Benačić

Ana Benačić je autorica na portalu Faktograf. Dobitnica je stipendija Ministarstva kulture te stipendije Balkan Fellowship for Journalistic Excellence iz 2012. Radila je na portalu Danas.hr, a s kolegicom Jelenom Šimac dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo. Radila je i za portal N1 televizije, Lupiga.com, Index.hr, a surađivala je s nizom medija – strukovnog Novinara, Hrvatskog radija, portala Bilten, OCCRP-ja i slično.

Jelena Berković

Jelena Berković je stručna suradnica GONG-a i jedna od osnivačica Faktografa. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu i magistrirala Globalne politike na London School of Economics and Political Science. Među područjima interesa su joj javne politike i mediji. Od 1998. do 2010. radila je kao novinarka i urednica na Radiju 101, novinarka i glavna urednica Studentskog lista REVOLT te novinarka i članica uredništva Kulturnog časopisa Gordogan. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo. Bila je vanjska članica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije te članica Hrvatskog novinarskog društva i Zbora istraživačkih novinara. Od 2010. radi u GONG-u na zagovaranju javnih politika otvorenosti i transparentnosti te edukacijama za medijsku pismenost.

Ana Brakus

Ana Brakus autorica je na portalu Faktograf.hr. Od 2013. do 2016. radila je kao novinarka i urednica na feminističkom portalu Libela.org. Dvije godine kao novinarka provela je u zagrebačkom tjedniku Novosti. Surađivala je s brojnim medijima u Hrvatskoj i regiji. Članica je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a bavi se se temama unutarnje i vanjske politike.

Sanja Despot

Sanja Despot je zamjenica glavnog urednika i autorica na portalu Faktograf. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Radila je u redakcijama vodećih hrvatskih dnevnih novina poput Novog lista, Jutarnjeg lista i Večernjeg lista te u redakcijama magazina Tjednik i Forum.tm. Bavi se temama iz unutarnje i vanjske politike, funkcioniranjem državnih institucija te temama vezanim uz zaštitu ljudskih prava. Dobitnica je nagrade Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo.

Gabrijela Galić

Gabrijela Galić autorica je na portalu Faktograf. Novinarstvom se počela baviti u dnevniku Slobodna Dalmacija, a od 1993. do 2019. radila je u Novom listu. Bavi se gospodarstvom, tržištem rada i politikom plaća te političkim temama.

Petar Vidov

Petar Vidov je glavni urednik i autor na portalu Faktograf.hr. Od 2006. do 2015. godine radio je kao novinar i urednik na portalu Index.hr. Surađuje s tjednikom Novosti i neprofitnim internetskim portalom Lupiga. Član je Vijeća GONG-a. Član je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND). U novinarskom radu primarni fokus mu je na temama vezanim za funkcioniranje državnih institucija, unutarnju politiku i gospodarstvo. Koautor je istraživačke studije “Zarobljavanje plinom”.

Ivana Živković

Ivana Živković urednica je komunikacija na portalu Faktograf.hr. Od 2015. do 2018. godine radila je kao televizijska novinarka na HRT-u. Od 2018. do 2020. godine radila je na portalu N1 televizije. Članica je Hrvatskog novinarskog društva. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kako se financiramo

Pokretanje Faktografa financijski su podržali National Endowment for Democracy (NED), zaklada TechSoup i Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država.

Projekt Faktografa je djelomično financiran kroz potporu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu. Mišljenja, nalazi i zaključci ili preporuke izražene ovdje pripadaju autorima i ne odražavaju nužno stavove američkog Ministarstva vanjskih poslova (State Department).

Rad Faktografa financirao se kroz projekte osvojene na natječajima NED-a, Googleovog The Digital News Initiative Innovation Funda (putem projekta Mozaik veza) i Agencije za elektroničke medije, Europske unije kroz program Europa za građane te kroz Facebookov Third Party Fact-Checker program.

Struktura troškova:

2015 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 0,00 USD 0%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 7.000,05 USD 92%
Troškovi ureda i komunikacija 587,12 USD 8%
Online troškovi i promocija 0,00 USD 0%
Ukupno 7.587,17 USD  
2016 UKUPNO UKUPNO
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 10.025,02 USD 13%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 67.518,23 USD 87%
Troškovi ureda i komunikacija 0,00 USD 0%
Online troškovi i promocija 0,00 USD 0%
Ukupno 77.543,25 USD  
2017 UKUPNO  UKUPNO 
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 22.737,68 USD 29%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 48.616,91 USD 62%
Troškovi ureda i komunikacija 990,00 USD 1%
Online troškovi i promocija 6.175,00 USD 8%
Ukupno 78.519,59 USD
2018 UKUPNO  UKUPNO 
Struktura troškova $ %
Koordinacija i administracija 22.350,62 USD 26%
Istraživanje i proizvodnja sadržaja 52.807,06 USD 60%
Troškovi ureda i komunikacija 1800,00 USD 2%
Online troškovi i promocija 10.552,65 USD 12%
Ukupno 87.510,33 USD

I upit na kraju, kome smeta Portal dnevnih novosti? 

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Uradništvo PDN/Foto: fah

Autor: