U Osijeku s radom započeo Veteranski centar za hrvatske branitelje

07.12.2018. 19:03:04

Na Dan obrane grada Osijeka, otvoreni su novi uredi Ministarstva hrvatskih branitelja Područne jedinice Osijek i županijskog Centra za psihosocijalnu pomoć, prva od tri faze u budućem Veteranskom centru u kojem se želi ojačati sustav skrbi za branitelje.
Riječ je o budućem Veteranskom centru u Ulici Bartola Kašića 2a (u hotelu Mursa), kojim se želi ojačati sustav skrbi za braniteljsku i stradalničku populaciju te članove njihovih obitelji.
Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara: “Mi ovdje govorimo o Veteranskom centru, no ovo je prva faza u kojoj je uređen prostor za našu Područnu jedinicu. Prošle smo godine dobili od Ministarstva državne imovine, odnosno od Vlade cijeli hotel Mursu i ovdje bismo htjeli napraviti jedan od pet Veteranskih centara. Trenutačno se grade četiri veteranska centra u Šibeniku, Sinju, Daruvaru i Petrinji, a ovo će bio peti. Pilot projekt nam je Dom hrvatskih veterana u Lipiku koji je izuzetno značajan. Korisnici su prezadovoljni i više je kroz njega postignuto u rehabilitaciji branitelja i braniteljske populacije, nego kad su branitelji na medicinskoj rehabilitaciji. U Lipiku imamo kineziologe, psihologe, socijalne radnike i fizioterapeute i to je cjelodnevna skrb o braniteljima. Sve to namjeravamo napraviti novcem iz europskih fondova i u hotelu Mursi, u Osijeku. Uređen je samo jedan dio i to s minimalnim sredstvima. Preinaka će biti, i ako europska sredstva povučemo ove godine, Veteranski bi centar u punoj funkciji mogao zaživjeti za dvije godine“.
Sanja Ivković, voditeljica Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja u Osijeku: “Ovo je samo mali korak i prva faza u obnovi budućeg Veteranskog centra. Ipak, riječ je o velikom koraku za hrvatske branitelje jer na jednom mjestu imaju i Područnu jedinicu i Odjel za skrb o njima, zatim Ured državne uprave te Koordinaciju udruga branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata. Istaknula bih da je samo u ovoj godini, kroz Područnu  jedinicu prošlo više od 6000 branitelja, a kroz Centar za psihosocijalnu pomoć nešto više od njih 800. To pokazuje da branitelji imaju povjerenja u ovu instituciju i obraćaju joj se s povjerenjem. Ove godine oko 1000 je branitelja koristilo usluge Doma hrvatskih veterana u Lipiku koji trenutačno provodi oblik rekreativno-rehabilitacijskog tretmana. Jedan od glavnih projekata Ministarstva hrvatskih branitelja je i preventivna zdravstvena skrb i tu su glavni preventivni sistematski pregledi kojih će se ove godine u našoj županiji obaviti oko 2700“.
Antun Blažević, predsjednik županijske Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Osječko-baranjske županije: “Prije godinu je dana na Sjednici Vlade u Osijeku potpisan Sporazum između Ministarstava državne imovine i hrvatskih branitelja da resorno ministarstvo preuzima hotel Mursu. Projekt smo podijelili u tri faze: u prvoj smo preselili administrativni dio Odjela za branitelje Ureda državne uprave i PSP centar na jednu lokaciju. Sad branitelji mogu sve obavljati na jednom mjestu. Ovo će biti najveći centar u Hrvatskoj, a možda i šire. Druga će faza uključivati preseljenje braniteljskih udruga u hotel Mursu, a treća  se odnosi na obnovu iz europskih fondova“.
Gradonačelnik Ivan Vrkić poručio je kako su “branitelji ovo zaslužili”, a da su Grad, a posebice država, odradili svoj dio posla. (radio hrt)

Autor: