U Petrinji su ’91. divljački ubili oca, majku i djecu!

02.10.2018. 13:07:12

U Petrinji su ’91. divljački ubili oca, majku i djecu! Protiv dvojice Martićevih milicajaca podignuta optužnica za ratni zločin u Petrinji!

Kozbašići su bili miješana obitelji, otac Milan bio je Hrvat te se bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana Srpkinja i radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja...

Dvojica milicajaca ušla su u kuću Kozbašića te u prizemlju kuće ubili 9-godišnjeg Alena, a u potkrovlju 13-godišnju Tamaru, te Milana Kozbašića (1952.) i Gordanu Kozbašić, rođenu Grbić (1954.) Svi su ubijeni iz tzv. Škorpiona – hicem iz blizine u glavu, kroz jastuk. Nakon što su počinili mučni zločin dvojica su se udaljila iz kuće uzevši sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac u vlasništvu Milana Kozbašića. Kozbašići su bili miješana obitelji, otac Milan bio je Hrvat te se bavio ugostiteljstvom, a majka Gordana Srpkinja i radila kao medicinska sestra u petrinjskom Domu zdravlja. Spominjalo se kako je neposredno prije ubojstva Milan Kozbašić odbio prihvatiti poziv za mobilizaciju u okupiranoj Petrinji. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1947. i 1956.) zbog ratnog zločina počinjenog u noći s 4. na 5. studenog 1991. godine u Petrinji. Dvojicu pripadnika specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine sumnjiči se za mučko ubojstvo obitelji Kozbašić u njihovoj kući u Meštrovićevoj ulici.
Tijela ubijenih preuzeo je Gordanin otac te ih pokopao u mjestu Gornja Sanica kod Ključa, rodnom mjestu pokojne Gordane. Vlast tzv. Krajine istraživala je ovo ubojstvo, čak je za njega bio osumnjičen Milanov brat koji se nalazio tada na slobodnom teritoriju Hrvatske, no počinitelji nikad nisu kažnjeni. Hrvatska pravosudna tijela tretirala su ovaj slučaj kao obična ubojstva,no prekategorizirana su, zajedno s nekim drugim slučajevima, u ratni zločin jer je i prijetila zastara. Nakon 27 godina državno odvjetništvo za ubojstvo petrinjske obitelji Kozbašić smatra odgovornim dvojicu bivših Martićevih policajaca, a koji su trenutačno hrvatskom pravosuđu nedostupni…
Ivica Pandža Orkan zadovoljan je ishodom nakon 27 godina
Danas je DORH 27 godina nakon zločina počinjenog u okupiranoj Petrinji početkom studenog 1991 podigao optužnicu protiv dvojice pripadnika martićeve milicije. Martićevci su tom prilikom u obiteljskoj kući ubili djecu Alena i Tamaru te oca Milana (hrvat)i majku Gordanu (srpkinju).Leleve je tada kamionom odvezao Nikola Grbćc (otac od Gordane) i pokopao ih na groblju u Gornjoj Sanici kod Ključa u BiH gdje se nalaze i danas.
Foto-Ivica Pandža Orkan 
Meni je čast sto sam u svojoj knjizi “Krajina kroz dokumente “objavio dokument o ovom slučaju. Zahvaljujem se i hrvatskom branitelju iz Zagreba bošnjacke nacionalnisti koji je nedavno posjetio Gornju Sanicu sa fotoaparatom. Ovaj ratni zločin dio srpske javnosti dugo je pripisivao hrvatskim snagama, kaže član Uredništva Braniteljskog portala umirovljeni pukovnik HV Ivica Pandža Orkan

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.