U Sinju obilježena 26. godišnjica pogibije petorice hrvatskih branitelja

26.01.2018. 22:35:07

ZRAKOPLOVNI VOD U Sinju je u petak obilježena 26. godišnjica pogibije petorice hrvatskih branitelja – Branka Fridela, Borisa Kekeza, Davora Šabića, Mladena Škalice i Bojana Vojvode, pripadnika Samostalnoga zrakoplovnog voda Split, koji su poginuli u padu zrakoplova u naselju Šimcima u Sinju 26. siječnja 1992. O ratnom putu i tragičnom letu prvih hrvatskih zrakoplovaca govorio je njihov ratni zapovjednik, umirovljeni brigadir Matko Raos, koji je rekao kako - bez obzira na vrijeme koje je proteklo - rane ostaju i danas jer su njihovi ratni prijatelji darovali svoj život za slobodu Domovine, priopćeno je iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), koja je organizirala današnje odavanje počasti braniteljima poginulima u zrakoplovu AN-2. Raos je svim sudionicima, a posebno obiteljima poginulih branitelja zahvalio na dolasku u Sinj i odavanju počasti hrvatskim domoljubima. Načelnik stožera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a pukovnik Turković istaknuo je kako se današnjim susretom želi iskazati najdublje poštovanje i zahvalnost prvim pripadnicima zrakoplovne postrojbe na području Dalmacije. "Njihova je žrtva ugrađena u temelje hrvatske slobode i državnosti, a na nama je čuvati spomen i trajno sjećanje na njihovu žrtvu i Domovinski rat, koji su poluga na kojoj počiva slobodna Hrvatska", poručio je pukovnik Turković. U program zahvale i sjećanja uključila se i letačka posada eskadrile transportnih helikoptera, koja je helikopterom Mi-8 MTV preletjela mjesto pogibije pripadnika prve hrvatske zrakoplovne postrojbe utemeljene u Dalmaciji tijekom Domovinskog rata, a počasni prelet izvela je i posada zrakoplova Aerokluba iz Sinja. Misu zadušnicu za poginule zrakoplovce u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske služio je župnik Župe Gospe Sinjske fra Perica Maslać u zajedništvu s dekanom i vojnim kapelanom iz Vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, ocem Ivom Topalovićem.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.