U Širokom Brijegu obilježena 71. obljetnica komunističkog ubojstva 66 fratara u Hercegovini

08.02.2016. 13:04:02

Na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su ušle u Široki Brijeg i pri tome po navodima franjevačkih izvora počinile stravične zločine među kojima je i spaljivanje 12-torice fratara u skloništu nedaleko samostana u Širokom Brijegu gdje je danas popodne započeo obred sjećanja na njihove žrtve. Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko rekao je u nedjelju predvodeći misu na 71. godišnjicu masakra nad hercegovačkim franjevcima koje su počinili komunisti potkraj rata da je istina pobijedila o tome zločinu, no da krvnici još uvijek nisu priznali svoj grijeh. Na današnji dan 7. veljače 1945. partizanske postrojbe su ušle u Široki Brijeg i pri tome po navodima franjevačkih izvora počinile stravične zločine među kojima je i spaljivanje 12-torice fratara u skloništu nedaleko samostana u Širokom Brijegu gdje je danas popodne započeo obred sjećanja na njihove žrtve. "Skupljajući se svih ovih godina ovdje na ovaj dan, čvrsto smo uvjereni u ispravnost i nevinost naše ubijene braće, nevinost našega puka, tolikih žrtvava našega naroda kojima žrtvenike još ne otkrismo", rekao je provincijal Šteko na misi u širokobriješkoj crkvi. Pri tome je istaknuo kako buktinja franjevačkih žrtava u Širokom Brijegu i danas doziva ljude te donosi pobjedu istine o nevinom stradanju. Šteko je vjernicima ukazao kako su ondašnji "krvnici i sile ondašnjeg mraka" pobijeđeni te da ih je obuzela tama "daleko od svjetla istine i pravde". Prema franjevačkim izvorima na području Hercegovine je, uglavnom na kraju II. Svjetskog rata, pobijeno 66 fratara uključujući i provincijala fra Lea Petrovića. Za njih je Katolička crkva pokrenula proceduru dokazivanja mučeništva.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.