U školskoj godini Vukovar posjetilo gotovo 37 tisuća hrvatskih učenika

30.06.2017. 14:11:21

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ tijekom ove školske godine 2016./2017., Vukovar je posjetilo 36.831 učenika i pratitelja iz 839 hrvatskih osnovnih škola, izvijestili su u petak iz Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskoga rata Vukovar“. „Izuzetno sam zadovoljan što su u školskoj godini 2016./2017. obuhvaćene sve osnovne škole iz svih županija Republike Hrvatske te što su svi učenici 8. razreda imali priliku u sklopu projekta posjetiti grad Vukovar i „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“. Ne postoji bolje mjesto gdje bi se učilo o Domovinskom ratu od mjesta gdje je stvarana naša Republika Hrvatska“, istaknuo je ravnatelj Memorijalnog centra Zoran Šangut. Posebna pažnja, dodao je, posvećena je ‘Školi mira’, koja predstavlja završnu fazu edukativnog dijela projekta. Tijekom ove školske godine učenici su imali priliku poslušati predavanja brojnih gostiju predavača iz svih područja društvenoga, političkoga i vjerskog života Republike Hrvatske, ali i iz međunarodnih organizacija. Zahvaljujući predavanjima gostiju predavača pod geslom „Mir nema alternative“ učenici su iz Vukovara otišli s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije. Uz memorijalnu povijest vezanu za hrvatski Domovinski rat, učenici su učili i o povijesnoj i kulturnoj baštini grada Vukovara kroz posjet vukovarskom Gradskom muzeju i Muzeju vučedolske kulture. Imali su prilike u svoje slobodno vrijeme voziti se i brodom po Dunavu i uživati u zabavnim sadržajima u sklopu ugostiteljskih objekata kako bi im posjet Vukovaru ostao u što ljepšem sjećanju, ističe Šangut. „Zadovoljan sam što je lokalna zajednica prepoznala potencijal ovoga projekta i nadam da će njihova uključenost kroz iduće godine još više rasti. Vjerujem da će ‘Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar’ još više pridonositi razvoju grada Vukovara u pogledu memorijalnog i turističkog segmenta. Grad Vukovar predstavlja mjesto koje istodobno širi domoljublje i odašilje poruke mira te promovira ljepote i gostoljubivost Slavonije i Srijema“, rekao je ravnatelj ‘Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar’. Projekt „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ predstavlja dvodnevnu terensku nastavu u sklopu koje učenici osmih razreda osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske dolaze u Vukovar učiti o vrijednostima Domovinskog rata i Bitke za Vukovar te obilaze mjesta posebnog pijeteta. Projekt organizira Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ unutar kojeg učenici imaju osiguran besplatan prijevoz, smještaj i prehranu. Taj se odgojno-obrazovni projekt u organizaciji Javne ustanove „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ nastavlja i iduće školske godine 2017./2018.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.