U Splitu se očekuje novo policijsko nasilje: 'SDP je sve očajniji i ide silom na ljude'

15.07.2014. 08:27:27

Molimo sve koji mogu da nam se pridruže u obrani doma obitelji Pavić, a medije da nam svojim prisustvom pruže podršku, apeliraju aktivisti

U srijedu aktiviste Živog zida čeka novi 'zadatak' - odgođena deložacija obitelji Pavić iz Splita. Aktivisti su prvu deložaciju nedavno spriječili, a ovog puta očekuju "kninski scenarij". Odnosno, ponavljanje dramatičnih scena s deložacije obitelji Mišković iz Knina. Podsjetimo, ondje je policija nasilno odnosila djecu i maloljetnike, ali i 92-godišnju ženu iz tzv. živog zida.

"(...) u Splitu očekujemo ponavljanje kninskog scenarija, SDP je sve očajniji i odlučio je ići silom na ljude. Molimo sve koji mogu da nam se pridruže u obrani doma obitelji Pavić, a medije da nam svojim prisustvom pruže podršku", apeliraju aktivisti. Stan obitelji Pavić splitski je sud prije nekoliko godina prodao na javnoj dražbi da bi prisilno naplatio navodni dug Petra Pavića prijatelju. Sada novi vlasnik stana, tvrtka Stanić, pokušava ući u posjed.

Kako je deložacija već jednom odgođena, ovaj se puta očekuje angažman jakih policijskih snaga. Strahovanja Živog zida potvrđuje i zapisnik sa neuspjele deložacije. "Zbog nedovoljne prisutnosti djelatnika MUP-a i ocjene sigurnosne situacije, današnje uredovanje će se odgoditi...", stoji u zapisniku Općinskog suda u Splitu. Deložacija će se održati 16. srpnja u 9 sati.

- Vjerujemo da će policija ići u nasilnu deložaciju, ali smo spremni. Bit će dosta ljudi. Naše kamere će biti na mjestu događaja. Ako budu išli nasilno, sve ćemo zabilježiti i pokazati javnosti što se događa – kaže nam Jakov Perica iz Živog zida.

Napomenimo i kako je Živi zid krenuo u akciju prikupljanja članstva. "Dragi naši, trebamo vašu pomoć. Problem deložacija i svi ostali problemi koji dolaze s njima prijete da dovedu do prave socijalne katastrofe. Svakodnevno naši sugrađani ostaju bez domova dok mediji u potpunosti ignoriraju taj problem. Dom je preduvjet za stabilnu obitelj i stabilno društvo. Zato nam se pridružite-ispunite formular i sudjelujte u borbi za jedno od temeljnih ljudskih prava-pravo na dom. Podatke koje prikupimo u ovom formularu koristiti ćemo isključivo za potrebe budućih akcija i njihova tajnost je zajamčena. Pokažimo da društveni aktivizam može spasiti ljudske sudbine. Ovo je zajednički problem i zajednički ćemo ga riješiti!", stoji u uvodu u pristupnicu. 

"Deložacija je poput nogometne utakmice"

Zanimljivu usporedbu deložacije i nogometne utakmice dali su aktivisti na svom Facebooku. "Deložacija je na neki način slična nogometnoj utakmici, dvije su ekipe, treba puno timskog rada, znanja i iskustva da bi se nadigralo protivnika. Pobjeđuje bolji, a sve se kao i u nogometu odvija pred mnoštvom kamera, nakon deložacije analizira se svaka greška i uče lekcije. Međutim, da bi se napravila senzacija kao u Kninu gdje je našu snimku policijskog nasilja pogledalo više od 165 000 ljudi treba nam i malo policijske pomoći. Na koji nam je način policija pomogla? Živi zid nije samo organizacija koja sprječava deložacije, nego i medij koji ima svoju publiku. Time što je rastjerala sve ostale medije od mjesta događaja i ostavila samo naše kamere dala nam je monopol na ekskluzivu, na neki način likvidirala je svu našu konkurenciju i dala nam priliku da napravimo daleko najgledaniji video do sada. Osim fanova, to nam je donijelo i nove ljude koji su upoznati s našim radom. Međutim, deložacija u Kninu bila je samo kvalifikacijska utakmica, da bi prošli u osminu finala nije nam dovoljna samo publika, treba nam još igrača u našem timu, tek nakon što konačno pobijedimo policiju u skupini možemo ići u daljnje susrete koji će završiti velikim finalom s bankama. To finale, kao i utakmice koje vode do njega pratiti će sve šira javnost, međutim - opet se vraćamo na vas, vi ste ti koji će odlučiti utakmicu, vi ste ti koji će svojim (ne)pristustvom oslabiti ili ojačati naš tim, vi ste ti koji u svojim rukama drže ključeve slobode našeg naroda i samo VI ste ti o kojima ovisi naša pobjeda. Javite nam se i pridružite u neravnopravnoj borbi protiv nepravednog sustava!"

  • Autor: Z. Stupar
  • Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Izvorni članak možete pogledati OVDJE  

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.