U Splitu traje Prvi hrvatski kongres o psihotraumi

10.11.2017. 16:14:10

Prvi hrvatski kongres o psihotraumi s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom "Psihotrauma između sjećanja i zaborava" održava se u splitskome hotelu "Radisson Blu". Predsjednica Organizacijskog odbora i potpredsjednica Hrvatskoga psihijatrijskog društva Dolores Britvić istaknula je kako je svrha te konferencije produbiti međunarodnu suradnju, razmijeniti saznanja i prenijeti dosadašnja iskustava te predložiti programe za učinkovitiju resocijalizaciju i rehabilitaciju ratnih veterana. Domaći i strani stručnjaci tri će dana razgovarati o tome kako prevladati štetne utjecaje ratne traume na zdravlje i kvalitetu života ratnih veterana i njihovih obitelji te o transgeneracijskome prijenosu traume i kako umanjiti utjecaj traumatskih iskustava na drugu i treću generaciju obitelji ratnih veterana. Britvić je rekla kako je za taj kongres dosta zainteresiranih, a među predavačima će biti stručnjaci iz Izraela, Velike Britanije i drugih zemalja. Teme će biti o psihotraumi i utjecaju psihotraumatoloških događaja na cjelokupni život i funkcioniranje pojedinca. "Iako naglasak jest na ratnoj traumi, obrađivat ćemo i utjecaj civilne traume na pojedince. Istraživat će se i na koji način trauma djeluje na pojedinca, ali i nove dijagnostičke kategorije u okviru budućih medicinskih klasifikacija, govorit će se o povezanosti utjecaja psihotraume na cjelokupno zdravlje pojedinca, koje sve psihološke i psihijatrijske poremećaje psihotrauma može izazvati, te na koji ćemo način pristupiti liječenju psihotraume i u konačnici koji su novi modaliteti koji mogu dati bolji odgovor na liječenje i rehabilitaciju oboljelih", najavila je Britvić, koja će govoriti o depresiji i o tome kako ona utječe na cjelokupni organizam i svagdašnje funkcioniranje. Britvić je istaknula da su kroničan stres i psihotrauma bitni čimbenici koji mogu izazvati depresiju i potaknuti njezin razvoj, a u sklopu svojeg predavanja govorit će o liječenju i utjecaju traume, o njezinoj povezanosti s različitim lakšim i težim psihijatrijskim poremećajima te o tome kako trauma može uzrokovati pojavu od blažih do najtežih psihičkih smetnji. "Depresija je u porastu, pa se smatra da će u jednoj godini od nje bolovati svaki 20. čovjek. Ona ima znatno štetan utjecaj na radno funkcioniranje i na produktivnost stanovništva. Smatra se da svaki dan u svijetu tri tisuće ljudi počini suicid zbog depresije. Kod nas Dalmacija ima najnižu stopu suicida. Ljudima bih poručila da - ako osjećaju smetnje - potraže pomoć jer im liječnici uvijek mogu pomoći. Pomoć postoji, baš kao i način na koji radimo s takvim osobama jer nikada ne odustajemo", poručila je Britvić. Organizatori kongresa su Hrvatsko prihijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za kliničku psihijatriju, Hrvatski liječnički zbor, Regionalni centar za psihotraumu splitskoga KBC-a, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske - podružnica Split i Udruga veterana 4. gardijske brigade. Kongres završava u subotu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.