U spomen - Zvonimir Červenko

17.02.2019. 20:34:16

Na današnji dan 2001. godine preminuo je Stožerni general Zvonimir Červenko (13. studeni 1926.g. - 17. veljače 2001.g.) Vojnu karijeru Červenko je započeo na zagrebačkoj Vojno-tehničkoj akademiji, na kojoj je poslije punih 19 godina bio i predavač. U vrijeme Hrvatskog proljeća, kao potpukovnik JNA zalagao se za hrvatske interese, a zbog toga  je osuđen  na godinu i pol dana strogog zatvora, te gubitak čina i prava na mirovinu. Nakon odslužene  kazne zatvora, zaposlio se na Radio-televiziji Zagreb gdje je  do 1990. godine radio  kao inkasator. Početkom Domovinskog rata predsjednik Franjo Tuđman nudio mu je mjesto ministra obrane, ali Červenko je to odlučno odbio uz obrazloženje da je vojnik, a ne političar. U to vrijeme organizirao je obranu grada Zagreba, blokadu neprijateljskih vojarni i potaknuo osnivanje 14 zagrebačkih brigada. U siječnju 1992. Červenko postao je zapovjednik Domobranstva, odnosno zamjenik načelnika Glavnog stožera za Domobranstvo. Vrhunac vojne karijere Zvonimir Červenko doživio je neposredno prije vojno-redarstvene operacije Oluja, kada je na mjestu načelnika Glavnog stožera naslijedio generala Janka Bobetka. Na dužnosti načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH-a  bio je od 15. srpnja 1995. do  16. studenog 1996. godine. Za vrijeme njegovog zapovijedanja izvedena je i najuspješnija Vojno-redarstvena operacija "Oluja", a  Predsjednik RH-a Franjo Tuđman umirovio ga je u studenom 1996. Bio je zastupnik u Županijskom domu Hrvatskog sabora, a od 2000. godine i član Komisije za pomilovanja. Uz najviše vojne počasti pokopan je u Aleji hrvatskih velikana na zagrebačkom groblju Mirogoj. https://www.facebook.com/DogodiloSeNaDanasnjiDanDomovinskiRat/videos/2221061171477182/?t=5

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.