U Srbiji obilježeno sjećanje na Oluju: Patrijarh Irinej ustvrdio za su Srbi protjerani u građanskom ratu, a Vučić poručio: ‘Mi ćemo tugovati’

05.08.2020. 17:10:00

Ono što Hrvati obilježavaju kao proslavu velike pobjede u Domovinskom ratu, kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Srbija obilježava kao “Dan sjećanja na prognane i poginule”. Tako je u utorak 4. kolovoza u Sremskoj Rači u Srbiji otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na žrtve, a ploču su otkrili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Komemoracija je održana u prisustvu i u prisustvu premijerke Ane Brnabić, predsjednice RS Željke Cvijanović, srpskog patrijarha SPC Irineja te predstavnika Srba iz Hrvatske.

Patrijarh je ocijenio da je jedina krivca protjeranog i ubijenog srpskog stanovništva tokom “građanskog rata” u Hrvatskoj bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vjere.

“Taj događaj za srpski narod nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda s kojim govori isti jezik i sa gotovo istom vjerom, a s kojim je živio stoljećima i dijelio dobro i zlo”, ustvrdio je Irinej. Dodao je da protjerivanje Srba koje je u Hrvatskoj “počelo 1941., u vriieme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do danas”, prenosi N1.

Vučić: ‘Tugovat ćemo za svima koje ste s radošću potjerali’

“Nećemo slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanje srpskih civila, ubijanje srpske djece, ne pristajemo na poniženje. Pomirenje – da, ali poniženje – ne”, rekao je Vučić u Sremskoj Rači.

“Nemojte nas tjerati da slavimo zajedno s vama ubijanje Srba, govoreći nam kako su ovo veliki koraci naprijed. Slavite vi što god hoćete, radujte se, a mi ćemo tugovati za našim Krajišnicima, Dalmatincima, Kordunašima, Banijcima… za svima onima koje ste s radošću protjerali s njihovih stoljetnih ognjišta”, rekao je Vučić.

Vučić je isto tako kazao: “Nismo vas tjerali nikada da priznate genocid počinjen nad srpskim narodom, nešto što je toliko očigledno, samo smo tražili da pokažete pijetet prema srpskim žrtvama, ne morate ni lažne suze pokazivati, samo kažite – ‘Da, znamo da je u Jasenovcu strado cijeli jedan narod'”.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: sv/Foto: slika zaslona

Autor: