U Tenji obilježna 24. obljetnica pogibije Josipa Reihl-Kira

01.07.2015. 18:03:41

Jadranka Reihl-Kir izjavila je novinarima kako i dalje smatra da je njezin suprug stradao u organiziranom političkom ubojstvu, ali da ne vjeruje da će nalogodavci biti privedeni pravdi. U osječkom prigradskom naselju Tenji u srijedu je obilježena 24. obljetnica pogibije nekadašnjeg načelnika osječke Policijske uprave Josipa Reihl-Kira, koji je ubijen na nadzornom punktu hrvatske policije kada se uputio na pregovore s pobunjenim Srbima u Tenji. Uz Reihl-Kira ubijeni su i tadašnji potpredsjednik osječkog Izvršnog vijeća Goran Zobundžija te osječki skupštinski vijećnik Milan Knežević, dok je jedini preživio teško ranjeni Mirko Tubić, tadašnji predsjednik Mjesne zajednica Tenja. Okrivljenik za ovo ubojstvo pričuvni pripadnik MUP-a Antun Gudelj je, nakon što je u odsutnosti osuđen, pa potom primjenom Zakona o općem oprostu aboliran, u svibnju 2009. godine nakon ponovljenog suđenja pravomoćno osuđen na 20 godina zatvora. Na mjestu Reihl-Kirove pogibije u Tenji 1991. ruže i svijeće su položili njegova supruga Jadranka, predstavnici Centra za mirovne studije, Centra za suočavanje s prošlošću- "Documenta", Srpskog narodnog vijeća, Inicijative mladih za ljudska prava, Antifašističke lige Hrvatske i osječko-baranjske Policijske uprave. Predstavnik Centra za mirovne studije Gordan Bosanac kazao je da se ubijeni načelnik, metodama nenasilja i dijaloga pokušao "suprotstaviti početcima ratnih zbivanja u Hrvatskoj". Dodao je kako se nada da će i državne institucije, osim sjećanja na rat kroz vojne parade i militarizaciju društva, prepoznati značaj nenasilnog otpora ratu. Bosanac je rekao i kako bi Hrvatska, koja danas obilježava drugu obljetnicu članstva u EU, sjećajući se ubijenog Reihl-Kira trebala pokazati da uvijek postoji alternativa ratu i da se svaki rat, ako postoji volja, može izbjeći. Jadranka Reihl-Kir izjavila je novinarima kako i dalje smatra da je njezin suprug stradao u organiziranom političkom ubojstvu, ali da ne vjeruje da će nalogodavci biti privedeni pravdi. "Voljela bih da me pravna država, koja me je razočarala, i u koju ne vjerujem, demantira i pokaže da nisam u pravu", dodala je. U spomen na ubijenog načelnika PU Josipa Reihl-Kira popodne će se održati akademija na osječkom Evanđeosko teološkom fakultetu.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.