U tijeku je snimanje dokumentarca o zločinu nad Hrvatima iz Bruške za koji nitko nije kažnjen

19.08.2018. 16:47:31

Redatelj Luka Klapan odlučio je rekonstruirati zločin koji su srpske vojne formacije počinile 21. prosinca 1991. u selu Bruška u blizini Zadra. Još od listopada prošle godine u tijeku je snimanje njegova novog dokumentarnog filma radnog naslova Bruška. Autor filma „Glas Medviđe“: Htio sam iz zaborava izvući zločin nad civilima za koji do danas nitko nije odgovarao Na žalost Bruška i danas boluje od tuge, ni nakon dugih 27 godina još uvijek pravdi nisu privedeni počinitelji ubojstava desetero mještana Bruške koji su 21. prosinca 1991. godine bez milosti ubijeni na svojim kućnim pragovima u zaseoku Gornji Marinovići. Bukovičko selo Bruška smješteno je u zaleđu Benkovca i susjedno je mjesto Medviđe u kojoj je u Domovinskom ratu također počinjen masovni zločin nad desetero civila, objasnio je scenarist i redatelj filma Luka Klapan ujedno napominjući kako dandanas mnogi ne znaju za progone i ubojstva Hrvata na prostoru Bukovice tijekom Domovinskog rata. (VIDEO) Dokumentarni film ‘Glas Medviđe’ podsjeća na stravičan zločin i ubojstvo deset civila u Domovinskom ratu Suradnik na filmu i vođa snimanja Krešo Zrilić bruščanin iz zaseoka Zrilići-Pećina i svjedok ratnih događanja koje će film pokušati rekonstruirati ističe da je Bruška ime dobila po kamenu brušnjaku kojim je nekad obilovala, a i danas kao da je skamenjena u svojoj iskonskoj ljepoti. Težak i naporan život na krševitom kamenjaru Bukovice i ovdje je vrlo brzo savijao leđa žena pod teretom vučije za vodu ili pod teškim bremenom drva. Prije Domovinskog rata u mjestu je živjelo malo više od 400 bruščana, a danas tu živi tek oko osamdesetak njih, navodi Zrilić. Dokumentarni film snima se na lokacijama Bruške, Rodaljica, Benkovca, Zadra i Zagreba. Za naratorski tekst zaduženi su pjesnik i profesor Ivan Genda iz Medviđe te poznati bruščanin Marinko Mrinović koji godinama živi i djeluje u Karlovcu. Ovim važnim projektom ostvarena je suradnja i sa Narodnim muzejom Benkovac kojem je na čelu kustos Marin Ćurković ujedno i jedan od kazivača u filmu koji će se u svom kazivanju između ostalog osvrnuti i na to kako na ovim prostorima život teče još od prapovijesti što dokazuje i nedavno opsežno istraživanje arheološkog nalazišta u dolini Pod na samom ulazu u Brušku, a koje je provedeno kao preduvjet izgradnji plinovodnog sustava Like i Dalmacije. Filmom koji uskoro ulazi u stadij post-produkcije ponajprije se teži pridonijeti tomu da se civilnim žrtvama Bruške iskaže pijetet te da masakr koji je počinjen na samom početku Domovinskog rata bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Sudionici i svjedoci razotkrivaju strahote koje su proživljavali tih užasnih dana, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima navodi se u priopćenju iz Udruge FFVAL koja ujedno potpisuje produkciju dokumentarnog filma redatelja Luke Klapana. Izvor: narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.