U Tomislavgradu obilježena 27. godišnjica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane

03.04.2019. 20:29:17

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg spomenika poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu u srijedu je obilježena 27. obljetnica utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane (HVO)…
Vijence su položili i svijeće zapalili predstavnici Oružanih snaga BiH, izvršne i zakonodavne vlasti Hercegbosanske županije, Općine Tomislavgrad, Uprave za pitanje branitelja Hercegbosanske županije, općinske Službe za pitanje branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Prigodnu molitvu za stradale u proteklome ratu izrekao je vojni kapelan fra Mario Ostojić, prenosi FENA. Nakon polaganja vijenaca u Hotelu “Tomislav” održan je prigodni domjenak na kojem su se sudionici ratnih zbivanja prisjetili ratnih zbivanja i stradanja, te današnjeg dan 1992. godine kada je započela jedna od najtežih bitaka hrvatskih snaga u novijoj povijesti – bitka za Kupres u kojoj je poginulo ili nestalo 160 branitelja. U obrani Kupresa sudjelovali su Kupreška bojna HVO-a, hrvatske postrojbe iz Tomislavgrada, trinaesta bojna HOS-a, dragovoljci ZNG (Vukovarci) te hrvatski branitelji iz Bugojna, Uskoplja, Livna, Posušja, Gruda, ukupno njih 2.500 naoružanih puškama s nešto ručnih raketnih bacača i minobacača, istaknuto je tom prigodom. Nakon sedam dana borbe i otpora nadmoćnijem srpskom neprijatelju Kupres je pao u neprijateljske ruke 10. travnja 1992. godine. Inače, središnja svečanost obilježavanja 14. obljetnice 1. pješačke (gardijske) pukovnije Oružanih snaga BiH i 27. obljetnice Hrvatskog vijeća obrane održat će se 5. travnja u Kiseljaku.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.