U VRIJEME TRAGEDIJE U BLEIBURGU TRAŽIMO PRIKAZIVANJE “ČETVEROREDA”

02.05.2018. 08:44:40

Na temelju ovog igranog filmskog umjetničkog ostvarenja, još k tome jedinog dosad snimljenog na ovu temu, zanima nas – je li na HRT-u postoje „crne liste“, koje se „nasljeđuju“ od urednika do urednika, ili je ipak riječ o nečem drugom, tj. da se istinita hrvatska povijesna događanja ne smiju prikazivati, pa je i to jedan od možebitnih razloga što HRT ne snima ili ne sudjeluje u snimanju igranih filmova o strahotama Vukovara, Škabrnje, Pakaraca, Saborskog, Voćina, srbijanskih, bosanskih i crnogorskih logora smrti, itd. i tako redom?

Napisao: Mladen Pavković

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) traži javno od Hrvatske radiotelevizije (HRT), odnosno njezina ravnatelja i odgovornih urednika, objašnjenje: zbog čega dugometražni igrani film Jakova Sedlara „Četverored“, koji se temelji na romanu Ivana Aralice, a istinito i vjerno daje sliku tragičnog finala II. svjetskog rata, tj. pokolja u Bleiburgu, prikazan je samo jednom (!) i to 1999., dok pojedini hrvatski filmovi koji ismijavaju hrvatsku povijest čas se prikazuju na jednom, čas na nekom drugom kanalu državne televizije?

Pred dolazak partizana

U ovom potresnom filmu, za koji je Vlado Gotovac svojedobno izjavio da je dao tek 30 posto od strahota koje su činili partizani nakon predaje protivničke vojske i civila, poglavito na „Križnim putovima“, glume vrhunski dramski umjetnici od Ene Begović, Ivice Vidovića, Gorana Grgića, Ive Gregurovića, Filipa Šovagovića, Vere Zime, Danka Ljuštine, pa sve do Božidara Alića, Mije Oremović, Filipa Nole, Dejana Aćimovića, Borisa Buzančića i drugih.

Od prvog i jedino prikazivanja ovog filma, koji među ostalim prikazuje i atmosferu u Zagrebu pred dolazak partizana, sudbinu skupine glumaca HNK koji odlučuju da s dijelovima poražene vojske odu u izbjeglištvo, a i kroniku nakon predaje i zarobljavanja na Bleiburškom polju, prolazak izbjeglica kroz surovo zatočeništvo, suđenja bez suđenja i druga zlodjela koja su činili Titovi partizani, u HRT-u izmijenili su se brojni urednici, ali i ravnatelji ove kuće, ali Sedlarov film sve te godine nije stigao dalje od „bunkera“. Zašto?

Baš na temelju ovog igranog filmskog umjetničkog ostvarenja, još k tome jedinog dosad snimljenog na ovu temu, zanima nas – je li na HRT-u postoje „crne liste“, koje se „nasljeđuju“ od urednika do urednika, ili je ipak riječ o nečem drugom, tj. da se istinita hrvatska povijesna događanja ne smiju prikazivati, pa je i to jedan od možebitnih razloga što HRT ne snima ili ne sudjeluje u snimanju igranih filmova o strahotama Vukovara, Škabrnje, Pakaraca, Saborskog, Voćina, srbijanskih, bosanskih i crnogorskih logora smrti, itd. i tako redom?

U bivšoj Jugoslaviji partizanskih filmova ala „Mirko, pazi metak. Hvala, Slavko!“ snimljeno je na stotine i mnogi se bez problema i dalje prikazuju na državnoj televiziji, dok je „Četverored“ očito netko namjerno izbrisao! Zašto?

U vrijeme tragedije

Pored toga, tražimo i zahtijevamo od Hrvatske radiotelevizije, koju financiraju građani Republike Hrvatske, da ovaj igrani film obvezno prikaže u vrijeme obilježavanja hrvatske tragedije u Bleiburgu, kako bi prije svega mladi (ali i pojedini srbijanski političari i politikanti koji sve više „cvile“ samo na spomen imena ovog mjesta!) imali potpuniju sliku što se nakon završetka II. svjetskog rata događalo u ovom zabačenom austrijskom pograničnom selu Bleiburgu, (slovenski naziv Pliberk), u jugoistočnoj Koruškoj, smještenom na rubu široke doline, koja je jedva četiri kilometara od granice prema Sloveniji.

Istina, o ovom filmu negativno su pisali i pravili nepotrebne afere pojedini jugonostalgičari koje sebe nazivaju „kritičarima“, ali oni su to radili i s drugim umjetničkim ostvarenjima u kojima su Hrvati i Hrvatska u prvom planu, pa ih treba uzeti za ozbiljno kao i one partizanske „legendarne“ filmove u kojima Nijemci bacaju granate, a partizani ih golim rukama hvataju i s njima uspješno ubijaju mrske neprijatelje!

Dakle, kako bilo da bilo, od HRT-a tražimo da nam odgovori – zbog čega je „Četverored“ prikazan samo jednom (!) i hoće li ga ponovno uvrsti u program prigodom ovogodišnjeg obilježavanja tragedije u Bleiburgu, koja će se odvijati pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora? T

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.