UBIJALI, ZATVARALI, ZLOSTAVLJALI Pokrenuta istraga protiv osmorice terotorijalaca i milicajaca

05.01.2017. 19:10:34

Među njima trojica zapovjednika.

Riječko Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv osmorice pripadnika srpskih paravojnih postrojbi zbog ubijanja i zlostavljanja civila na području Ličkog Osika, Široke Kule i okolice u listopadu 1991., a među njima su zapovjednici tzv. Teritorijalne obrane i milicije Teslingrad. Prvookrivljeni zapovjednik tzv. Teritorijalne obrane Teslingrad, drugookrivljeni zapovjednik Odjeljenja milicije Teslingrad i trećeokrivljeni njegov zamjenik i zapovjednik Specijalne jedinice, prema sumnjama tužiteljstva nisu ništa poduzeli da bi spriječili, odnosno suzbili nedozvoljeno postupanje pripadnika svojih postrojbi iako su znali da ubijaju, zatvaraju i zlostavljaju preostalo civilno stanovništvo hrvatske nacionalnosti na tom području. Tužiteljstvo zapovjednike tih postrojbi u dobi od 69, 53 i 51 godine tereti da su ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinili na području Ličkog Osika, Široke Kule i okolice od 13. do 17. listopada 1991. protivno međunarodnim i humanitarnim propisima o zaštiti civila. Preostalu petoricu okrivljenika u dobi od 45 do 65 godina tužiteljstvo tereti da su u istom razdoblju sudjelovali u lišavanju života osam civila ispred gospodarske zgrade u Širokoj Kuli broj 22. Sumnja se da je četvrtookrivljeni usmrtio 79-godišnjakinju, čije tijelo je naknadno uz pomoć danas pokojnog M. S. bacio u jamu Snježnica, a isto tako da su u navedenom razdoblju usmrtili još troje civila hrvatske nacionalnosti na području Široke Kule, te da su 16. listopada 1991. u mjestu Bukovac Perušićki, u zaseocima Vučići i Radići, lišili života sedam civila. Sumnja se također da su četvrtookrivljenik i petookrivljenik iz vatrenog oružja u kući u Širokoj Kuli ubili bračni par čija tijela su potom zajedno s kućom zapaljena kako se ne bi mogla identificirati.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.