Ubijen heroj Domovinskog rata Johannes Tilder

11.05.2015. 10:26:20

Na današnji dan 1994. godine ubijen je heroj Domovinskog rata Johannes Tilder. Tilder je rođen 1963. godine u malenom gradiću Enkhuizenu u Nizozemskoj u kojoj je završio Kraljevsku vojnu akademiju. Nakon dvije godine specijalne škole za izvidnike diverzante, službovao je u NATO-ovoj bazi Seedorf u Njemačkoj od 1985. do 1990. te je neko vrijeme proveo u Legiji stranaca. Potom se vratio u Nizozemsku i 1991. se preko humanitarne organizacije “Hrvatska pomoć” javio kao dobrovoljac za Hrvatsku vojsku. U Hrvatsku je stigao u studenom 1991. godine gdje je upućen je Gospić. Tamo je neko vrijeme bio u Vojnoj policiji, a potom je primljen u djelatni sastav 9. gardijske brigade. U sklopu izviđačko-diverzantske satnije 9. gbr “Vukovi” je uz veću grupu dragovoljaca iz Nizozemske ustrojio “Prvu nizozemsku dobrovoljačku satniju”. I nakon završetka najžeščih sukoba Tilder je ostao u Hrvatskoj s još nekolicinom sunarodnjaka. U Hrvatskoj vojsci dobio je čin poručnika i bio zapovjednik voda, pa zamjenik zapovjednika izvidničko-diverzantske satnije u 9. gardijskoj brigadi. Neko vrijeme bio je i glavni inspektor za izvidničko-diverzantsku obuku Hrvatske vojske za operativnu zonu Gospić. Tu se i oženio Hrvaticom Mandicom i postao hrvatski zet no kraj rata i svoju slobodnu Hrvatsku nije doživio. Tilder je zarobljen od strane pripadnika pobunjenih Srba 5. travnja 1994. na ničijoj zemlji u blizini Ličkog Osika iako je nosio plavu beretku UN-a i bio nenaoružan. Pred kamerama je zatim priznao zločine HV-a u operaciji “Medački Džep” iz 1993. godine.Rezultati autopsije pokazali da je bio pod utjecajem droge te da su priznanja bila na taj način iznuđena. Ubijen je s leđa u navodnom pokušaju bijega pri prebacivanju u kninski zatvor. Njegovo tijelo počiva u njegovoj Hrvatskoj na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.