UBOJICA GENERALA KRALJEVIĆA ZA NAGRADU DOBIO 1994. GODINE ZNAČKU SIS-a!

29.11.2016. 20:38:31

3.3.1994 Mladen Naletilić Tuta osnivač Kažnjeničke bojne, specijalne postrojbe Hrvatskog vijeća obrane daje prijedlog Minista rstvu obrane, odnosno šefici kabineta ministra Gojka Šuška, prof. Dunji Zloić da preda ministru zamolbu za značke preko pomoćnika ministra Josipa Perkovića, moli Naletilić da prof. Zloić preda podatke o osobama za značke SIS-a a to su iz njegova najbližeg osiguranja ljudi; Željko Vukoja- bojnik -Posušje Križan Damir-bojnik - Široki brijeg Predrag Mandić- pukovnik Široki brijeg Prijedlog za izdavanje značaka je Naletilić rješavao preko Josipa Perkovića, koji je dopis predao Dunji Zloić. Radi se o izdavanju značaka pripadnicima HVO što se zapravo krši sa zakonom. Ipak glavni razlog ovog skandala je pozadina Predraga Mandića koji je na punktu sa Andabakom likvidirao generala HOS-a Blaža Kraljevića. Za samog Predraga Mandića ne postoji sumnja da nije pucao u Blaža Kraljevića i ovim činom se stvara osnovana sumnja kako je zapravo nagraden za zlodjelo. Osoba koja je otvorila vatru na Blaža Kraljevića je Predrag Mandić u prisutnosti Andabaka, kojeg je Tuta Naletilić poslao da obavi taj zadatak. 13. kolovoza 1992. sahranjeno je osam ubijenih HOS-ovaca iz pratnje generala HOS-a Blaža Kraljevića. Već sutradan, 14 kolovoza 1992., u rodnom mjestu Lisice kod Ljubuškog sahranjen je i Kraljević. Tijela ubijenih HOS-ovaca stavljena su prvo na kamion, odvezena u Široki Brijeg ispred sjedišta Kažnjeničke bojne te potom proslijedena prema Splitu. Poznato je da su tijela, navodno s namjerom da se bace u more, zaustavljena u Omišu jer su prolaznici zamijetili kapanje krvi iz kamiona. Vozač je pobjegao, a nakon otva ranja kamiona uslijedio je šok videnim. Potom su tijela proslijedena na splitsku patologiju. Za prikrivanje zločina, sam zločin i način likvidacije Naletilić traži za Mandića značku SIS-a. Na području Bruvna„ za vrijeme akcija Oluja, a za koju akciju se tereti HVO u vrijeme Oluje da je počinjen ratni zločin opet se spominje Predrag Mandić Lija. Na toj poziciji su bili Stanko Sopta zvani Baja ( poznati provalnik u vozila tijekom svoga života u Makarskoj) iz druge gardijske brigade HVO-a, te Predrag Mandić Lija, pukovnik po činu, zapovjednik 22 diverzantskog voda pri istoj brigadi. Sopta i Mandić danas su građani grada Zagreba. Broj generala u Širokom brijegu i okolici veći je od broja generala u Vukovaru. HOP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.