Ubojstvo Đurekovića: U petak počinje suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću u Munchenu

15.10.2014. 09:20:16

Pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu u petak započinje suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. godine Pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu u petak započinje suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1982. godine, a nekoliko dana prije početka procesa Perkovićeva obrana argumente optužbe smatra neutemeljenima, dok je obrana Zdravka Mustača najavila da će se on braniti šutnjom. Jedan od odvjetnika iz braniteljskog tima Josipa Perkovića, Peter Wagner, ustvrdio je u razgovoru za Hinu kako će obrana pokušati oboriti optužbu na temelju nekoliko elemenata, a to su nedostatak motiva, nedostatak dokaza i nevjerodostojnost glavnih svjedoka optužbe. - Postoje mnogi detalji optužbe koji nas nisu uvjerili. Primjerice, nedostaje po našem mišljenju bilo kakav motiv za hrvatsku tajnu službu za likvidaciju Stjepana Đurekovića. On za Hrvatsku, po našoj procjeni, kao disident nije bio tako opasan. Aktivan je postao tek nakon što je stigao u Njemačku - smatra minhenski odvjetnik Wagner, koji je dio odvjetničkog tima koji će Perkovića zastupati pred Višim pokrajinskim sudom u Muenchenu. Uz Wagnera, u radu Perkovićeve obrane će još sudjelovati minhenski odvjetnici Richard Beyer i Francziska Zurr te odvjetnik Anto Nobilo iz Hrvatske. Wagner je nadalje iznio kako Perkovićeva obrana smatra kako tužiteljstvo ne raspolaže niti jednim dokazom. "Nema oružja, počinitelji nikad nisu pronađeni. I o samom počinjenju djela postoje različite verzije", kaže Wagner za Hinu.

Nevjerodostojni svjedoci - glavno oružje obrane

Kao glavni argument obrane Wagner navodi pomanjkanje vjerodostojnosti glavnih svjedoka optužbe Vinka Sindičića i Bože Vukušića koji bi, kako smatra Wagner, također u Muenchenu mogao pojaviti na suđenju kao svjedok optužbe. - Sindičić je optužen za pokušaj ubojstva i protiv njega je vođena istraga i u slučaju ubojstva Brune Bušića. Protiv Sindičića je i ovdje u Njemačkoj vođena istraga zbog otmice Sekule (Luka Sekula, bivši djelatnik Službe državne sigurnosti op.a.). U svakom slučaju se radi o osobi kojoj se može osporiti vjerodostojnost. I Vukušiću se, ukoliko bude izveden kao svjedok optužbe, prema našem mišljenju, ne može vjerovati. U svakom slučaju se kod ove dvojice radi o svjedocima kojima se može osporiti vjerodostojnost. Osim toga, ni oni sami ne mogu potvrditi umiješanost Perkovića u Đurekovićevo ubojstvo - rekao je Wagner dovodeći u pitanje vjerodostojnost Vukušića, hrvatskog emigranta koji je u Njemačkoj pravomoćno osuđen zbog ubojstva jednog Udbina agenta. Drugi svjedok Vinko Sindičić prošle je godine pak povukao svoj kompletan iskaz koji je dao na sudu u procesu protiv Krunoslava Pratesa, osuđenog za sudjelovanje u tom ubojstvu, navodeći da je dao iskaz pod prijetnjama te skidajući odgovornost s Perkovića. Wagner je procijenio da će tijekom suđenja, zbog velikog broja svjedoka iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koje je optužba pozvala u Muenchen, "zasigurno" na vidjelo izići nove spoznaje o ubojstvu Stjepana Đurekovića. - Ne znam tko će se sve odazvati ovim pozivima, ali mislim da će ovo suđenje na svjetlo dana iznijeti mnoge novosti oko slučaja Đureković. Hoće li one biti na štetu Josipa Perkovića ili u njegovu korist, to u ovom trenutku uopće ne mogu procijeniti - rekao je Wagner. Perkovićev odvjetnik se osvrnuo i na slučaj Krunoslava Pratesa, koji je pred istim ovim sudom 2008. godine zbog suučesništva u Đurekovićevu ubojstvu i na temelju iskaza istih svjedoka koji će se pojaviti i u predstojećem procesu, osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu koju izdržava u Njemačkoj. Odgovarajući na pitanje o sastavu sudskog vijeća kojemu predsjeda sudac Manfred Dauster, koji je bio u sudskom vijeću u i slučaju Prates, te o optimističnim očekivanjima unatoč tome što se pojavljuju isti svjedoci a i neki članovi sudskog vijeća, Wagner jer potvrdio da se Dauster nalazio u sudskom vijeću koje je osudilo Pratesa, no istaknuo je da ovo sudsko vijeće drugačije pristupa procesu. - No, moram reći da si ovo sudsko vijeće (senat) daje više truda oko sakupljanja materijala i pristupa suđenju nego što je to bio slučaj s vijećem koje je osudilo Pratesa - zaključuje Wagner koji smatra da proces protiv Pratesa treba gledati iz drugog ugla. Minhenska odvjetnica Daniela Dopf, koja uz Lidiju Horvat iz Hrvatske zastupa Zdravka Mustača u procesu koji počinje u petak, nije za Hinu htjela iznositi strategiju obrane, ali je naglasila da će se njezin klijent braniti šutnjom. - Gospodin Mustač će se braniti šutnjom - rekla je Dopf.

Velik interes medija, presuda se očekuje krajem travnja

Jedan od nekadašnjih direktora Ine i potom hrvatski emigrant Stjepan Đureković ubijen je 28. srpnja 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena u garaži koja mu je služila kao tiskara za emigrantsku literaturu. Njemačko pravosuđe se sredinom prošlog desetljeća počelo intenzivnije zanimati za Đurekovićevo ubojstvo nakon čega je došlo do optužnice protiv Krunoslava Pratesa, suradnika Službe državne sigurnosti. Na suđenju Pratesu Perković i Mustač su se navodili kao naručitelji tog ubojstva. Njemačko pravosuđe od tada traži Perkovićevo i Mustačevo izručenje. Glavno državno odvjetništvo u Karlsruheu konačno je i formalno u svibnju odnosno kolovozu ove godine podiglo optužnice protiv Perkovića i Mustača za suučesništvo u Đurekovićevu ubojstvu. Perkoviću se predbacuje da je zasad nepoznatim izvršiteljima ubojstva predao ključeve garaže u kojoj je Đureković 1982. ubijen, a Mustaču da je kao Perkovićev pretpostavljeni dao nalog za ubojstvo Đurekovića. Perković i Mustač su ove godine izručeni Njemačkoj. Kao sutužiteljica u procesu pojavit će se i udovica Stjepana Đurekovića. Suđenja Perkoviću i Mustaču su odlukom Višeg pokrajinskog suda u Muenchenu od kolovoza ove godine, spojeni u jedan. Za postupak je zasad predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena krajem travnja iduće godine. Za ovo suđenje vlada veliko medijsko zanimanje. Za njega se akreditiralo 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske. Hrvatske udruge iz Njemačke pozvale su u petak uoči početka suđenja na prosvjedno okupljanje pred sudom u Muenchenu. Izvorni članak pogledajte OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.