UHB RH: Priopćenje za medije

05.10.2016. 15:20:48

SURADNJA S AGRESORSKOM VOJSKOM

Zar je potrebno nabrajati što su sve hrvatski državljani prošli tijekom Domovinskog rata? Samo jedna digresija uz sve ovo što se događa ovih dana. Susret „veterana“ regiona Balkana ili pod nazivom „Graditelji mira“ - Kruševac. Ipak da podsjetim, jer oni su u tome otišli najdalje. U baš ovom periodu prije 25 godina gradovi Pakrac i Lipik, bili su na izdisaju i umalo da nije došlo do zauzimanje cijelog područja od srbo-četničke armade. Dnevno je ispaljivano preko 10 tisuća razno raznih projektila. Zadnjim naporima branitelja Pakrac NIKAD nije pao u ruke agresora. Članovi HVIDRA-e Daruvar i HČZ Pakrac – Lipik, već duže vrijeme održavaju kontakte s tom istom vojskom koja je razorila pakračko-lipički kraj. Još više čudi što ranjeni od istih tih s kojima se danas druže zajedno jedu i piju. Klanjanju se žrtvama agresorske vojske. Pa se pitamo gdje se to rat vodio i tko je koga napadao?

Kada su od strane Srbije odapete strijelice o raspisivanju međunarodnih tjeralica za hrvatske branitelje, za novodno počinjenje ratne zločine, kada žele nastaviti progon hrvatskih branitelja uz pomoć hrvatskog pravosuđa žele izjednačiti čin agresije i obrambenog rata. Kada izbjegavaju isplatu ratne štete, kada ne žele dati podatke o još nestalim civilima i hrvatskim braniteljima, kada ne žele odati još o mjestima masovnih grobnica, kada se ne procesuiraju ratni zločinci počinjeni u Hrvatskoj. U vrijeme kada u Hrvatskoj sve više i više jača četnički pokret, kada govor mržnje, a posebice Milorada Pupovca, je takav da dolazi do nesnošljivosti, „divimo“ se dijelu i djelu hrvatskih branitelja kako mogu ostati hladni i ravnodušni, prema svima poginulima u Domovinskom ratu, ranjenjima, oboljelima, ozljeđenima.....silovanim ženama i muškarcima. Stradaloj djeci, 402 njih, ali isto tako brutalno silovana i stavljana u podređeni položaj. Pa je li imate li i trunke srama i odanosti prema žrtvama i prema Republici Hrvatskoj?

U Hrvatskoj ima bezbroj braniteljskih udruga. Pojam „krovne“ Zakon ne prepoznaje niti se itko može svrstati iznad ili netko ispod, svi smo ravnopravni, barem bi trebali biti. Onog trena, a što stalno predlažemo da se ujedinimo, učini jedna braniteljska udruga ili koordinacija braniteljskih udruga, onda imamo jednog predsjednika, s legimitetom zastupanja svih hrvatskih branitelja. U ovom trenu mi to nemamo. Tako da se nitko ne može javno uzdizati i predstavljati sve hrvatske branitelje. Ovo je još jedan čin da se branitelji što više posvade i razjedine jer malo predsjednika udruga je spremno na ujedinjenje.

Tko je gosp. Klemm da predstavlja hrvatske branitelje na poziv srpskih veterana? Predsjednik Udruge specijalne policije, vođa prosvjeda u Savskoj 66, ali po ničem predstavnik svih branitelja i braniteljskih udruga . Vojska koja negira svoje vojno djelovanje u Hrvatskoj, činjenje ratnih zločina, masakra nad ljudima, vojske koja ne postoji, a sada traži pomirenje. Zašto? Priznajte agresiju na Hrvatsku, platite ratnu oštetu, kaznite ratne zločince, isprika hrvatskome narodu. Onda možemo sjesti za stol.

Prije svega ovoga, nema nikakve suradnje, vi koji želite uz Documentu se družiti s onima koji su razarali hrvatska sela i gradove, silovali, ubijali proganjali ne srpsko stanovništvo, slobodno, izvolite, ali onda za takve derneke ne tražite novac od Ministarstva branitelja ili poreznih obveznika. Niti ovlasti gosp. Klemma nisu takve da može nešto dogovarati, osim da Srbiju posjeti u svoje osobno ime i u ime svoje udruge, ali nikakve pregovore i dogovore o suradnji, bez resornih ministarstva ne može dogovarati. Jedno su udruge, drugo su službene institucije. Osobne interese u stranu.

Stoga se protivimo bilo kakvoj suradnji s bilo kakvim asocijacijama koja povezuju skupinu ljudi koji su ratovali na području Republike Hrvatske, sada bi oprost, a prije toga negiraju agresorski rat na Hrvatsku, već ovakvim potezima žele izjednačiti žrtvu i agresora. Na žalost netko je navučen na tanak led, te će se sada stvoriti dvije struje, one koje su za suradnju i one koje nisu. Razmislite prije nego što se odlučite o tzv. pomirbi, je li imate podršku za takav čin ili su ispred svega osobni ciljevi? Gosp. Klem ili bilo tko drugi, može otići u Srbiju tzv. veteranima, ali u privatnom aranžma,  ipak to će biti samo ružna epizoda za nas, za sve branitelje jer svi ne dijelimo takvo mišljenje i protivimo se tome. Volio bih čuti da li gosp. Klemm u svojoj nakani ima podršku svog nekadašnjeg zapovjednika generala Mladena Markača?

PREDSJEDNIK UHB RH-

Dražen Šemovčan

 

Autor: