UHBDR91: U Novom Sadu postaviti spomen ploču poginulim hrvatskim braniteljima

12.08.2013. 11:36:48

novi-sad-crometeo

Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91) zatražila je dopisom od uprave i gradonačelnika Novoga Sada da joj omogući da u tom gradu 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara, podigne spomen-ploču za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskome ratu. Na ploči bi stajala rečenica: "Svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima i civilima u obrambeno-oslobodilačkom Domovinskom ratu 1990.-1996. – da se ne zaborave", priopćila je večeras koprivnička Udruga branitelja. Vjerujemo da će nas u tome poduprijeti i Ministarstvo hrvatskih branitelja, ističe Udruga u priopćenju, navodeći kako je Ministarstvo, u povodu dolaska u Donju Žirovicu šesnaestero pripadnika novosadske Udruge sudionika oružanih sukoba na prostorima bivše Jugoslavije, predvođenih Željkom Vukelićem, jednim od zapovjednika srpske paravojske koji se među ostalim borio i u Vukovaru, istaknulo kako su za Ministarstvo branitelja i za Vladu RH sve žrtve jednake u svojoj patnji, da jednako zaslužuju dostojanstveno grobno mjesto, te da se radi o poginulim osobama koje zaslužuju pijetet. "Bivši srpski diverzant (agresor) Željko Vukelić zajedno s članovima svoje udruge nije imao nikakvih problema oko dolaska u Hrvatsku, gdje se nije sramio reći ni da je bio 'jedan častan vojnik koji se borio protiv Hrvatske' (sic!), pa ne vidimo nikakvog razloga da se i hrvatskim braniteljima ne omogući da 18. studenoga, na dan okupacije Vukovara, u Novom Sadu dostojanstveno i mirno, bez ikakvog politiziranja i provociranja, postave spomen - ploču u znak sjećanja na hrvatske žrtve te da se pomole i za sve one koji su nevino stradali u srpskim koncentracijskim logorima. Na taj način podsjetili bi Srbe, a poglavito tamošnju mladež, na jedan rat, odnosno razdoblje za koje vjerujemo da se više nikada neće ponoviti", kaže se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Udruge Mladen Pavković. U Žirovcu je jučer održan vjerski obred za srpske žrtve stradale u izbjegličkoj koloni između Gline i Dvora za akcije Oluje, no ranije najavljivanog otkrivanja spomenika, kojemu su se žestoko usprotivile braniteljske udruge Sisačko-moslavačke županije, nije bilo.

Izvornu vijest možete pogledati OVDJE

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.